д-р Стойчо Кацаров/Снимка стоп кадър БНТ
Slide
Slide

София. Ситуацията е много сериозна, много напрегната. Нарастващият брой на новите случаи и запълнените интензивни легла налага да се въведат допълнителни ограничителни мерки. Това каза в „Денят започва“ по БНТ служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че днес следобед е насрочил срещи с експертния съвет към МЗ, с директори на болници и РЗИ-та и до края на деня или най-късно утре ще бъдат уточнени допълнителни мерки.

Какви са те – нека да кажат експертите, категоричен беше министърът без да конкретизира с определени мерки.

Той обаче заяви, че на този етап вечерен час и тотален локдаун не се налагат.

Д-р Кацаров коментира и недоволството на частните езикови и танцови школи и очакваните от тях фалити, ако се стигне до евентуално ново затваряне.

Ситуацията е изключително сериозна и тук са необходими усилията на всички хора – и на туристическия бранш, и на тези в образователната сфера, на всички хора в обществото. Ние се опитваме мерките, които прилагаме, да са максимално щадящи за всички. Не смятам, че нито сме закъснели, нито прибързали с мерките, категоричен е министърът.

Мариян Беляков: Очакваме отново много българи в Пампорово, както и ръст от 15-20 процента на чужденци

По въпроса за проблемите с ковид центровете у нас, министърът заяви:

Това е едно от най-добрите неща, което сме направили. За първи път НЗОК заплаща лечение на болни с остри заболявания. Ковид зоните не заместват системата на здравеопазването.

По думите на Кацаров, има приблизително 100 ковид зони, които са сключили договор с НЗОК и всяка от тях може да изписва лекарства.

Стара Загора, Карлово и Трявна са победителите в категорията “Туризъм и култура” на конкурса “Кмет на годината”

Относно натискът върху болниците заради нарастването на заболеваемостта от коронавирус, министърът заяви, че не всички болници приемат болни с ковид, но броят им нараства.

Правим всички възможно да не забраняваме плановия прием, тъй като ковид не е единственото заболяване. Забраната на плановите операции е крайна мярка, тя трябва да бъде наложена накрая, в последния възможен момент. На този етап, смятам, че не е необходимо.

Според здравния министър, капацитетът на софийските болници не е изчерпан, става дума за проблем с координацията.

Два петзвездни хотела с казина ще заработят в Свиленград през 2022 г.

Постъпването в болница само по себе си не е решение, смята д-р Кацаров. Той цитира данни от статистиката, според които всеки седми човек, постъпил в болница, е починал.

Това е едно сериозно заболяване, не бива да се подценява. Засега единствената възможност да се предпазим от него, е ваксинацията, категоричен е д-р Кацаров.

Той обясни, че около 1400 лв е клиничната пътека, по която се лекуват болните от ковид.

Тази цена се определя от НЗОК и БЛС, това е осреднена цена, в някои случаи разходите са повече, в други са по-малко, допълни министърът.

Хотелиерите в Разлог и Баня отчетоха 2 пъти повече туристи това лято

Болниците получават допълнително финансиране всеки месец. Смятам, че финансово системата е доста добре осигурена към този момент, убеден е д-р Кацаров.

Той уточни, че на този етап няма предложение за въвеждане на зелен сертификат в училищата.

Днес разширеният съвет по епидемиология ще разгледа тези въпроси, но такова предложение специално за децата, няма, каза министърът.

Не съжалявам за никое решение, което сме взели към този момент. Апелирам към хората да спазват правилата, да спазват предприетите мерки. Ако ние всички не участваме в този процес, резултатът няма да бъде успешен, призова д-р Кацаров.

В нито един момент не съм имал усещане, че изпускам контрола, категоричен е той.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията