Slide
Slide

В навечерието на зимния туристически сезон гост в рубриката „На първа линия в туризма“ е Мариян Беляков – изпълнителен директор на „Пампорово“ АД.

  • Пампорово е леснодостъпно място за каране на ски и гостите ни оценяват това
  • Предлагаме нови дигитални услуги на гостите, спестяваме от времето им за каране на ски
  • Критерият за мярката 60/40 трябва да се промени

-Г-н Беляков, какви са очакванията и тенденциите за предстоящия зимен туристически сезон в Пампорово?

-Очакванията за зимния сезон към днешна дата са добри, противно на всичко, което се случва в момента. Виждам един завишен интерес от страна на всички туроператори, които не можаха по никакъв начин да работят през предходния ски сезон. Ако 30% от интереса, който към момента съществува бъде реализиран, то това ще бъде един много голям успех. Това ще даде допълнителна стойност към онова, което липсваше като ангажираност и заетост в курорта през миналия сезон, в който трябваше да разчитаме изключително и само на българските туристи. За пореден път ще кажа, че съм изключително благодарен на сънародниците ни, че в такова трудно време се довериха на нашите услуги. Надявам се и ние да сме били достатъчно коректни и лоялни, което сме направили през изминалата трудна година. Със сигурност мога да кажа, че сме дали всичко от себе си и ресурса с който разполагаме, за да подсигурим максимална безопасност и удовлетвореност на гостите ни.

Очакванията за зимния туристически сезон към момента са добри.

-Какви са новостите в курорта относно продукта и инфраструктурата?

-Като инфраструктура ще имаме няколко нови участъка с инсталация за изкуствен сняг, които доста ключови за курорта през изминалите години, но до момента не са разполагали със система. Една от тези зони е детската на Малина, която вече ще бъде обезпечена с изкуствен сняг. Това ще допринесе за доста по – качествени начални стъпки на всички подрастващи в ски спортовете.

Продължаваме с дигитализацията на нашите услуги,

най-вече относно лифт картата и нейното безконтактно заявяване и получаване. Това може да се случи чрез нашата онлайн платформа www.pamporovo.me и лифт картата да се получи от нашите pick-up устройства, разположени на ключови места в курорта.

Процесът при снабдяването с на най-важния елемент в ски услугата е улеснен и облекчен. Отново бих приканил нашите гости да използват тази услуга и да проявят повече доверие към този начин на закупуване на лифт карта. Това спестява време, излишен контакт с други хора и е голямо улеснение преди началото на самото каране на ски.

Тази година пилотно стартираме в нашите ски гардероби друга форма на дигитализация, която се отнася до вземането под наем на ски оборудване и ски уроците. Процесите ще се дигитализират през нови модули – това е изцяло нова система, която ще заработи пилотно т.г., но очакваме да заработи с пълния си капацитет през сезон 2022/2023, когато и ски център Малина се очаква да бъде изцяло обновен и модернизиран.

Пещера, намираща се в красива местност до Чепеларе, става привлекателен туристически обект

В момента се асфалтират ключови пътни артерии на територията на курорта и в голяма степен неудобствата, свързани с лоши пътни участъци ще бъде елиминиран. Проекта за подобряване на пътната инфраструктура ще продължи и през следващата година.

Същевременно, Пампорово АД разработва изцяло нов продукт, свързан с изграждането на селище с минерални басейни на открито и закрито, в непосредствена близост до курорта.

В близко бъдеще, ски и лятна почивка, ще могат да бъдат комбинирани с процедури и продукти с топла минерална вода за здраве и рекреация. Представете си след уморителен ден по ски пистите, същия да завърши с топило гореща минерална вода на открито. Пълна информация за проекта, който очакваме да бъде реализиран за ски сезон 2022/23 очаквайте скоро.

-Кога планирате да откриете сезона?

-На този етап не може да се каже точна дата за откриване на сезона, но аз се надявам тази година по-рано да дойде естествения сняг. Очаквам тази година да бъде по-различна и да имаме добри снеговалежи, които да спомогнат много за първоначалното отваряне на ски зоната, надявам се това да стане през първата половина на декември. През изминалите 10 години успяхме да изтеглим тренда за по-рано отваряне на ски зоната, като през последните 2-3 години беше по-трудно, но пак успявахме. Надявам се тази година природата да ни помогне да открием сезона по-рано.

Пампорово, снимка Руслан Йорданов

Какви работещи мерки очаквате да получите, за да съхраните обектите отворени, да запазите работите места на служителите си, да посрещнете високите сметки за ток – проблеми пред бизнеса, които са едни от най-сериозните преди началото на зимния сезон?

Така е, това са едни от най-сериозните проблеми! Неколкотратно сме заявявали своята позиция по всякакъв официален ред, че мерките не са достатъчно ефективни за нашия бранш за това, което ние правим. Разбира се, че всеки един сегмент в туризма ще каже, че на него му е най-тежко. Аз лично смея да твърдя, че ски туризмът и това, което ние правим зимно време, е най-трудният вид туризъм, тъй като той е най-силно зависим от природата, най-енергоемък, най-неблагодарен в изключително много отношения и най-труден за предсказване. Всичко е по-скъпо през зимата – не само тока, не само заплатите, но и доматите, краставиците и каквито и да било други доставки. Поради обективни причини, те са по-скъпи зимно време.

Мярката 60/40, от която успяхме да се възползваме дълъг период от време трябва не само да се продължи, но ако тя следва да бъде в полза на сектора, то критерият за нейното ползване трябва да се промени. За мен критерият в момента е категорично неправилен и води до погрешни изводи. В никакъв случай не може да вземаме цифри и показатели, които са били валидни при стартирането на мярката, да ги съпоставяме със сегашните и да казваме, че мярката работи – не, тя не работи и основният проблем не е 20, 30 или 40 процента спад в оборота. Ние сме готови да разработим изцяло нов вариант на мярката и да предоставим на министерствата на туризма и на икономиката, ако разбира се, това е приемливо за тях. Не веднъж сме заявявали тази позиция.

Чепеларе впечатли ръководителите на ACES Europe, дестинацията ще получи титлата „Европейски град на спорта“ за 2022 г.

Друга мярка, която е важна за нас, е удължаването на намалена ставка на ДДС от 20 на 9%, която касае достъпа до спортни съоръжения. Тя дори трябва да бъде разширена и дори трайно да бъде променена – да бъде 9% и за годините напред с промяна в Закона за ДДС. Малко погрешна е първоначалната трактовка за 9-те процента ДДС ставка в туристическите услуги изначало. Туристическите услуги не са само храна и легло. Те могат да бъдат всевъзможни видове – от ски услуги, достъп до спортни съоръжения, градски, летен, кулинарен, културен, религиозен и всякаква друга форма на туризъм. Основните туристически услуги са различни за различните видове туризъм. За нас най-скъпата услуга до скоро беше облагана с 20%, което е най-важният компонент в ценообразуването, най-големият разход и най-енергоемкият ресурс, който ние следва да потребим, за да може да предоставим услугата.

Друга мярка, която бих искал да предложа, е държавата да поеме или абсолютно изцяло такса смет за хотели при определен критерий, и/или изцяло напълно данък сгради за същите тези хотели при определен критерий. Това разиграване на топката с такса смет и данък сгради през последните години не само не помогна на никого, но поставя на колене и ще докара до фалити изключително много колеги през следващите 2-3 години. При неработещи с достатъчно висок капацитет хотели, дори и неработещи изобщо хотели, каквито сме имали и ние, на практика едни акумулирани средства от предходен сезон биват напълно изядени само от данъци и такса смет. Смет, която дори не си изхвърлял. Топката беше прехвърлена към общините, те казват, че не им стига бюджета. Бизнесът откъде да извади тези средства при непрекъснато растящи комунални разходи, разходи за заплати, тока въобще не го коментирам и др., за да поддържа заетостта на хората…при неработещи хотели?

-Какъв очаквате да бъде профила на гостите на база на резервациите?

-Запазва се ярко изразената тенденция българите да предпочитат Пампорово за ски и зимна почивка. Пампорово е изключително леснодостъпно място за каране на ски. При нас нещата се случват лесно, тъй като разполагаме с мощна система за изкуствен сняг и имаме няколко начални лифтови станции. Достъпът от всички краища на курорта до началните лифтови станции е много лесен, като на практика реално отнема по 15-20 минути от напускането на хотела до спускането по пистите.

Ще преобладават българските туристи и тази година. Надявам се да се обогати клиентското портфолио с 15-20 % чужденци, основно от съседни и близки на България държави – Румъния, Турция, Гърция, Република Северна Македония, Сърбия и Чехия. Имаме индикации за рестартиране на някои ирландски и британски програми. Надявам се от 0% м.г. да качим процента на чуждестранни туристи до 15-20% т.г. Това би било една изключителна подкрепа за малкия и среден бизнес в региона, който ние винаги сме подкрепяли.

-Защо не можем да прехвърлим интереса на полските туристи към страната ни от летния туризъм към зимния. Един от ключовете да насочим вниманието на поляците за зимна ваканция у нас в летище Пловдив ли се крие?

-Летище Пловдив е един от ключовете. В момента се разработват новите условия за предстоящата нова процедура за концесия на летище Пловдив. Силно се надявам този път то да намери своя достоен стопанин, който да го развие. Това е най-подцененото летище на балканския полуостров. Има потенциала да развие много Централна България и съм сигурен, че ще го направи. С всички усилия ще подкрепим излизането на Летище Пловдив от това положение. Има ясни индикации за развитие, започват и повече нискотарифни авиокомпании да слагат полети на летището.

През следващите години поляците много сериозно ще обръщат глави към България и ние трябва да направим всичко необходимо, за да направим този пазар един традиционен за в бъдеще. Това винаги отнема време и българските ски курорти ще трябва да покажат много постоянство и характер за да пробият в Полша. Мисля, че нашите курорти се доближават все повече до нивото, необходимо да отвори вратите към подобни нови пазари. Тъй като ските са особена ниша в туризма, голяма роля играе и традицията в исторически план. Такава с Полша почти липсва и ще трябва да се създаде почти от нулата. В тази връзка, мисля че ние сме дори по-гъвкави от много западни ски курорти.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията