Slide
Slide
Slide
Slide
Интервю за Bgtourism.bg с Илия Христов – екскурзовод в „Абакс“

– Здравей, Илия! Кога и как стана част от семейството на Абакс? 

В „Абакс“ съм от 2018 г. Първоначално трябваше да съм част от екипа в офиса, но така се получи, че се наложи спешно да замина за Африка. Оттогава до ден днешен имам удоволствието и привилегията да пътувам по много от дестинациите, почти целогодишно, обслужвайки хиляди туристи.

Илия Христов/Снимки Личен архив

– Дългогодишната ти работа като екскурзовод научи ли те как да разчиташ езика на тялото на туристите – кога те искат да получат поредната доза интересна информация и кога желаят да снимат или да се наслаждават на забележителностите? 

– Екскурзовод съм от 2005 г. и неизменно с опита идва по-лесното разчитане и разбиране на сигналите/индикаторите на невербалната комуникация. Да бъдеш екскурзовод, водач, представител – това не е просто професия. Това е призвание, в което всеки инвестира много в личен план от гледна точка на отдаденост и подготовка. В един момент всички ставаме малко или много психолози.

All Inclusive почивка в Шарм ел Шейх

– С какво всяко следващо пътуване до Египет или друга дестинация в Африка са по-различни за теб и как ти се мотивираш в личен план за следващите турове и групи? 

Всеки турист пътува по една или друга причина, за да задоволи различни потребности. Едни пътуват, за да се снимат и отбележат в социалните мрежи, че са били на определено място, за разлика от други, които са жадни за знания и нетърпеливи за нови усещания, за които цял живот са мечтали. При всички случаи, неизменно идва и един емоционален момент. Смея да твърдя, че екипът екскурзоводи на Абакс е най-добрият в България, а и не само. Нашата задача и вътрешно убеждение е, че всяко пътуване не е само съвкупност от услуги, а е субективно преживяване, емоция, приключение и забавление, уникално и различно всеки път, най-малкото, защото всяка дестинация е атрактивна сама по себе си и не може и не трябва да бъде сравнявана с друга.

– Кои са забележителностите, които се радват на най-голям интерес от българските туристи, които са част от програмите ти?

Африка е магия! Има нещо, една необяснима сила, която те кара да се връщаш отново и отново, ако вече веднъж си бил там. Египет е нещо наистина различно. Дестинация без аналог в целия свят. Една от най-уникалните комбинации на природни туристически ресурси и културно-историческо наследство. Невероятното Червено море, Средиземно море, Арабската пустиня, река Нил, безбройните археологически разкопки, последното останало от древните чудеса на света – Хеопсовата пирамида и много други.

Да не говорим за това, колко са интересни Средновековието, най-новата история и съвремието – един различен свят. Да бъдеш екскурзовод в Египет е истинско предизвикателство. Необятна и в същото време дълбока материя – колкото повече задълбаваш, става по-интересно и по-сложно. Въпросите са повече от отговорите.

Почивки в Египет с Абакс

– Кога и защо да посетим Египет?

– Няма неподходящо време за посещаване на Египет. Имаме туристи, които идват по няколко пъти в годината, всяка година. Оставам съотношението качество-цена настрана. Въпреки, че и тук Египет е лидер на този целеви пазар. Вариантите са много – от чиста почивка на брега на Червено море в световноизвестните курорти Хургада, Шарм Ел Шейх и Марса Алам, в които туристите се наслаждават на морска рекреация с прекрасни температури на въздуха и водата, докато в Европа е все още студено, до интересни обиколни програми и турове, комбинация със столицата Кайро и посещение на пирамидите в Гиза, луксозни круизи по Нил и др.

Сподели публикацията