Slide
Slide

София. Ски ваканцията у нас – по-скъпа тази година. Заради по-високите цени на тока, горивата и природния газ зимните курорти готвят повишение и при лифт картите и нощувките в хотелите.

В същото време Министерството на туризма е готово с противоепидемичните мерки, които скиорите трябва да спазват тази зима. При какви правила и на какви цени ще караме ски този сезон? Този въпрос отправи в свой репортаж екип на Нова тв.

Подготовката за зимния сезон в Банско, Боровец и Пампорово вече започна. И тази година големите ни ски курорти ще разчитат предимно на български туристи. Интерес вече има и от съседните пазари, както и от традиционни – като Великобритания и Ирландия. На прага на сезона бизнесът е притеснен, че първи ще понесе сериозни удари от ниската ваксинация, скъпия ток и липсата на кадри. Прогнозите са нагоре да тръгнат цените, както на нощувките в хотелите, така и на и ски картите.

Мариян Беляков: Очакваме отново много българи в Пампорово, както и ръст от 15-20 процента на чужденци

Колко ще струва почивката в планинските ни курорти и при какви антиковид мерки ще караме ски тази зима?

Колкото сезонът на ските е по-близо, толкова по-трудна става сметката за хотелиерите в планинските ни курорти. Всеки ръст в цените на енергията вече се отразява в офертите за почивка през зимата, отчитат туроператорите.

Още по-мощно ръстът в цените на тока ще се усети на ски пистите. А това допълнително ще оскъпи зимната ни почивка, изчисляват концесионерите в курорта.

В Банско бизнесът също отчита новите, по-високи, разходи. Финалните сметки ще са готови в началото на сезона. Но отсега едно е ясно: ски услугата и тук тази зима ще е по-скъпа.

И в Пампорово готвят по-високи цени на ски картите. Нощувките в курорта също ще поскъпнат. Но и тук финалните сметки предстоят.

Новите сметки при хотелиерите вече се отразяват и в офертите на туроператорите. Средно – с 20% отгоре. Още по темата в рубриката „На твоя страна“ – във видеото.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията