Slide
Slide
Slide
Slide

Созопол. Първият маратон Созопол Рън се проведе при изключително тижки атмосферни условия – дъжд, студ и вятър. Въпреки всичко в него се включиха 100 състезатели. В дългите дистанци – 5 и 15 км. бягаха 23 жени и 48 мъже. Останалите – деца и начинаещи, след които и част от организаторите, пробягаха 1 км.

В състезанието, организирано от Българската федерация по лека атлетика, Рън Българи и община Созопол,  участваха спортисти от много клубове в страната, както и от всички созополски. Кдърметът на Община Созопол Тихомир Янакиев и съпругата му Полина бягаха 15 километра, дъщеря им – Йоана – 5, а най-малкият – първокласникът Йордан – 1 км. В маратона на 5 км. участва и общинският съветник Стефан Христов.

Първи в най-трудната дистанция – 15 километра завърши Исмаил Сенанджи, който е от Уганда, но се състезава за варненски клуб. Той вече е печелил две издания на Рън в други два града в страната.

При жените на дългото трасе първа стана 13-годишната спортна надежда Мая Русева.

На второ и трето място при мъжете се класираха съответно шампионът по планинско бягане Шабан Мустафа и Валентин Вълканов.

При жените втора беше Борислава Видева и на трето място – Светослава Славова.

При 5-километровата дистанция при жените най-бърза беше Кремена Ковачева, втора – Ани Христова, следвана от Цветелина Сунгрова

При мъжете първи беше Чудомир Черногоров, втори – Кольо Райчилов, трети – Йордан Петров.

Кметът Тихомир Янакиев награди първите шестима, класирали се в двете дълги дистанции при мъжете и жените. Те получиха парични награди от спонсорите. Всички участници получиха символични медали и грамоти.

„Днес всички сме победители. Победихме лошото време и доказахме, че нищо не може да ни спре в желанието ни да привличаме все повече хора, и най-вече децата, към спорта. Созопол Рън ще стане традиция, благодарение на Федерацията по лека атлетика и на Рън България, и това ще е само първата от многото иницативи, които смятаме да осъществим в Созопол. Благодаря на организаторите и на моя екип в общинска администрация! Благодаря на спонсорите и най-вече на участниците!“, каза кметът Тихомирр Янакиев.

Антон Бонов от Българската федерация по лека атлетика също поздрави участниците, които трябваше да се справят с дъжда и вятъра. Според него обаче това е предизвикателство и първия Созопол Рън няма да бъде забравен. Бонов уточни, че за 7-те Рън-а проведени в страната, до сега не е имало толкова тежки атмосферни условия.

Сподели публикацията