Slide
Slide
Slide
Slide

Брюксел. “Сътрудничество и иновации в трансграничното здравеопазване“ – това беше една от темите на Международния семинар за здравен туризъм в Брюксел, на който страната ни беше представена от проф. Тодорка Костадинова от Медицински университет- Варна, заедно с Български съюз по балнеология и СПА туризъм и Европейската СПА Асоциация.

Организатор на събитието беше HTI, Хърватия, а български евродепутати бяха сред официалните гости. Евродепутатът Андрей Ковачев подчерта изключително важната роля на здравния туризъм за превенцията на редица заболявания„ както и на поддържане на добро качество на живота при хората с хронични заболявания.

В събитието участваха общо 10 депутати от Европейския парламент от различни страни – Унгария, Испания, Малта, Словакия, Хърватия, България, Румъния, Чехия и др. В обръщенията си всеки от тях подчерта, че местните, националните и европейските институции трябва да бъдат активна част от развитието на този сектор, който помага както за здравето на хората, така и за създаването работни места, икономическо и културно развитие.

Важен елемент в целия процес е обучението и формиране на комплексни умения и компетенции у бъдещите специалисти, които ще работят в здравния, спа и уелнес туризъм – както в туристическата област, така и в медицинската част. Проф. Костадинова участва с темата „Ангажиране на заинтересованите страни – нови модели на сътрудничество и нови партньори“. Тя представи България по покана на BUBSPA и ESPA.

Сподели публикацията