Slide
Slide
Slide
Slide

Бургас. Бургас, град добре познат с красивите си черноморски пейзажи, напоследък е популярен и заради успешните инициативи, които поема в посока дигитализация. Тази трансформация не е просто внедряване на технологични решения с цел оптимизация на ресурсите на общината. По-скоро бихме я нарекли цялостен и холистичен подход към иновации – създаване на благоприятна, привлекателна и устойчива среда за граждани и туристи с названието Умен град.

Smart Burgas – дигиталният мозък на града

В сърцето на тази трансформация е платформата Smart Burgas, чиято цел е да подобри качеството на живот на своите граждани и гости чрез прилагането на интелигентни технологии. Smart Burgas представлява интегрирана платформа за мониторинг, която спомага за прозрачността и улеснява контрола и организацията на услугите в града.

В платформата жителите и гостите на Бургас могат да наблюдават видео стрийминг в реално време, пътната обстановка, градския трафик, да се информират за улиците в ремонт, местата за паркиране, локациите за спорт, както и прогнозата за времето. Също така имат достъп до синтезирана информация за нивото на водните басейни, чистотата на въздуха и дори как и къде могат да се изхвърлят разделно битови отпадъци. За инвеститорите се предлага информация за свободните терени в индустриалните зони, както и статистически данни за фирмите от бизнес картата на Бургас, местоположение и брой служители. Smart Burgas не е просто информационна платформа за жителите на града. Тук всеки турист може да намери идеи как да прекара свободното си време, както и да закупи директно билети и входове за всички музеи, събития и активности в града.
Платформата има директна връзка към дигиталната туристическа платформа
GotoBurgas.

Go To Burgas преживявания на един клик разстояние

Без значение дали планирате да посетите фестивал, градска атракция, паментник на културата, да отидете на концерт или театър, GotoBurgas ще ви потопи във вибрантния облик на Бургас, предлагайки лесен и бърз достъп до информация, календар със събития, активности и др.

От комфорта на дома, в офиса пред лаптоп или в движение с мобилен телефон в ръка, само с няколко клика вие достигате до всички актуални събития, атракции и занимания, които са обявени в платформата. Избирате броя билети – единичен, семеен или групов и плащате. А когато стигнете на място, остава единствено да валидирате билетите си чрез сканиращо устройство от страна на служителите на съответния обект.

Полезно е да знаете, че дори можете да си закупите ваучер за паркиране в града, който да активирате с удобното приложение URBO Parking. Ваучерите могат да бъдат за 24 часа, уикенд или пък на определена стойност и ви осигуряват спокоен престой без излишни тревоги в стил „Къде паркирах?“ и „Забравих да пусна смс“.

Ето на това му се казва смарт изживяване.

От този сезон в Бургас ще заработят и други иновативни решения, които още повече ще благоприятстват удобството и мобилността. Вече всеки жител и турист може да използва директно QR код за заплащане на платено паркиране в града, който е все по-популярен в Европа инструмент за бързо и лесно разплащане. Освен паркиране, заплащането посредством QR кодове ще бъде възможно и за повечето музеи, туристически забележителности и активности в града. В допълнение, Бургас пуска и дигитална CityCard, която освен достъп до забележителности, ще дава възможност и за купуване на пакети за паркиране и транспорт, съвсем като на запад. Предоставянето на дигитална карта като услуга е ключов инструмент за привличане на активен и растящ поток от туристи с адекватен отговор на техните очаквания за модерност и достъпност. Инструментът дава възможност за партньорства с местни бизнеси, магазини за сувенири, забавни активности и атракции, като благодарение на всичко това предлагането към туристите става много по-разнообразно и атрактивно.

Бургас в джоба ти

Smart Burgas e вайбър каналът на Бургас, който е изцяло изграден върху популярната мобилна апликация за съобщения и разговори Viber и е допълващо решение към дигиталната платформа Gotoburgas и Smart Burgas.

Чатботът Smarty любезно ви съдейства с отговори на въпроси и предоставя бърз достъп до същите градски услуги и събития, които можете да достъпите през портала Smart Burgas. Изключително удобство са опциите за заплащане на местни данъци и такси, подаване на електронни заявления или услуги с КЕП, както и възможността за подаване на сигнал, свързан с нередности в града относно чистота, улици, зелени площи и други.

Присъединявайки се към Viber канала на Smart Burgas, жителите и туристите могат с лекота да се информират за разписание и маршрути на градски транспорт и цени на билети, а шофьорите да се запознаят със синя и зелена зона и общински паркинги, да предплатят престой или да научат за санкциите, свързани с неправилно паркиране.

Значението на добрия пример

За съвременния пътешественик е от голямо значение  да не губи време в лутане по улици, чакане по опашки или други досадни туристически ангажименти, а да прекара времето си максимално ползотворно и в последствие да обвърже своето преживяване с незабравими спомени. За да бъде възможно всичко това съвременните технологии и специализираните софтуерните решения за изграждане на „умни“ услуги набират все по-голяма популярност сред европейските общини и туристически дестинации, в това число и България.

В заключение можем да кажем, че Бургас налага стандарт за прозрачна и умна община в полза на своите граждани и гости. Начинът, по който общината поднася всякаква административна информация, новини, свързани със събития, култура и изкуство, туризъм или спорт, е подход на една истинска европейска дестинация, която определено има какво да даде на своите граждани и гости.

Сподели публикацията