Slide
Slide

Едни от най-красивите дарове на природата в Европа са Охридското езеро и град Охрид. Достатъчно е да го видите как е спокойно в далечината, да чуеш вълните и да се взираш в безкрайния син цвят, за да се влюбите в него. Почувствайте красотата на Охридското езеро и „Града на светлината“, които ще Ви накарат да си помислите, че природата ги е създала само за вашите очи. Охридското езеро е провъзгласено за обект на световното наследство и е защитено от ЮНЕСКО. Това е едно от най-дълбоките и най-старите езера в Европа с повече от 200 ендемични вида.

Гмуркането е много атрактивно и популярно в Охридското езеро. Езерото е истинско археологическо богатство, и е пълно с ендемични видове флора и фауна, като Охридската кръгла гъба, която живее на 35 метра дълбочина – нещо, което рядко може да се намери другаде. Заедно с професионалните инструктори,  всеки турист може да се наслаждава на дневни и нощни разходки покрай подводните археологически обекти в Залива на костите в Градище. Те са възхитени от неолитното наколно селище, което е единственото по рода си на Балканите и артефактите, които могат да се видят в Музея.

Ако попитате някой жител на Скопие на кое място може да се почувства духът на столицата Скопие, той със сигурност веднага ще Ви упъти на разходка до Старата скопска чаршия. Съществува само една единствена причина, защо това е така – чаршията е място, което съединява традицията с модерното, тя е кръвообращението на града, където се поддържат и разширяват познанствата, в нея всяка стъпка е късче история,  възхищавате се на благоустройството.

Чаршията отразява мултикултурното общество на града. Разходете се по тесните калдъръмени улички през лабиринтите на чаршията, изгубете се в красотата на архитектурата, посетете някой от магазините, опитайте лахмаджун, кебапчета или бюрек, подсладете се с локум, пийте чай…

Северна Македония е родина на любителите на вкусната храна и на известната македонска гостоприемност (снимки+видео)

Спелеологическият парк на  Каньона Матка е един от най-очарователните в Европа. На тези пространства се намират десетина пещери с дължина от 20 до 176 метра. Най-впечатляващата от тях е подземната пещера Врело, чиято вътрешност съдържа две езера, и е богата на сталактити. Доминира огромният сталагмит с форма на шишарка, който се натрупва в продължение на 2 700 години. С дълбочина от 212 метра, Врело в момента е най-дълбоката подводна пещера на Балканите и втора в Европа. Посещението на пещерата е преживяване, което ще помните дълго време.

За най-автентично изживяване,  опитайте се да бъдете на Светата Планина в местността Кокино в деня на пролетното равноденствие, посрещайки първия слънчев лъч, седнали на един от троновете. Още в миналото, планината била преживявана като място, където  се  срещат земята и небето, където пребивават  боговете, и където е възможна среша на човека и боговете. Погледната от подножието, планината има символ на ос, около която се върти цялата вселена, затова върхът на свещената планина често се приравнява с пъпа на света.

Когато се озовете в селото Куклица, на 8 км северозападно от Кратово, ще бъдете посрещнати от необичайна гледка, която ще Ви накара да си помислите, че природата я е създала само за вашите очи – 140 каменни фигури под формата на стълбове, високи до 10 метра, които приличат на възвишени човешки тела. Това място, което местните го нарекли „Весела сватба” е разказ за вкаменени сватбари и младоженци.

Приказка за „Красивия град!“ (снимки+видео)

Другото поверие, е онова на  учените, които казват, че каменните фигури са създадени преди 10 000 години, с продължителна ерозия на вулканичните скали, съчетана с геоморфологични, климатични и растителни условия. Всъщност отговорът им е, че с времето, природата ги е изваяла в шедьоври, които се срешат рядко в световните размери..

Охридският бисер – бранд на града

Традицията на един народ е олицетворение на цялото богатство, поради което македонското творение има безценна стойност като културна забележителност. През цялата година в Северна Македония се провеждат традиционни събития, чрез които македонци с възвишена красота и слава предават фолклора от поколение на поколение, и това го правят със страст, за да се  разбере същността, и да запазят богатствата. Македонските хора са сърдечни, гостоприемни, топли хора с големи сърца, хора, които могат да се срещнат в цялата страна, и които са душата на това прекрасно късче земя. Едно от най-посещаваните традиционни събития е Галичката сватба, която се провежда всяка година на Петровден, 12 юли. Тя е богата с много оригинални, уникални и неповторими сватбени обичаи и ритуали, и добре познатата носия на Галичник – изработена с филигранна прецизност и прецизност и точност на шивачите.

Най-голямата алпинистка тайна в Северна Македония е водопадът Кораб. В западната част на Северна Македония, на няколко километра от границата с Албания и от връх Голем Кораб, най-високият връх на Северна Македония и Албания, се намира една от недокоснатите планински тайни. Висок 130 метра, Корабският водопад, най-високият водопад на Балканите, се спуска като тънка завеса от 2050 метра, при което силните ветрове го духат наляво или надясно, и го разпръскват по тревата и цветята. Корабския водопад е толкова интересен, затова защото съществува само през май и юни, когато снегът се топи. В миналото за него са знаели само овчарите и граничарите на добре охраняваната граница с Албания. Днес водопадът привлича стотици македонски планинари, но рядко и  планинари от чужбина.

Охрид впечатлява туристи от цял свят с изработка на филигран

Всички цветове на Шар планина и летния чар на Попова Шапка! Месеците юли и август са времето, когато в подножието около Попова шапка почти всички посетители търсят червения цвят на горските ягоди, или тъмносиния на боровинките. Тях ги има навсякъде, и представляват  основното занимание на посетителите, независимо дали са там за един или повече дни. Попова Шапка представлява голям потенциал за планински туризъм, въпреки че е нашата местна дестинация. През лятото, освен разходки, вече има организирани дейности, предлагани от няколко оператора. Това са езда на планинско колело, конна езда, дегустация на местни продукти, като овче сирене, бито сирене, мамалига, кисело мляко. След това от горските плодове да се опитат  чайове, ракия, конфитюр, мармалади и сокове.

Можете да започнете обиколката, като тръгнете с електрически планински велосипеди и опознаете Шара, по-точно околностите на зимния-почивния център. От уикенд населеното място в посока местността Йелак и зад Черен Връх на 1890 метра надморска височина., дестинацията е кошарат за производство на сирене и кашкавал,  и биофармата „Първи май“. При уикенд селището са поставени  пет възможности, като дестинации за планинско колоездене, наречени Въргань, Йелак, Бачило и Лешница. С изминаването на уикенд селището, започват  хоризонтите  с огромен брой нюанси на летните цветове на Шара. Всичкия шедьовър от пъстрите цветове на Шара и нейната красота през лятото, можете да се открият, като се движите към отдалечените местности, подножия и върхове в близост до ски и рекреационен център Попова Шапка, който и през зимата и през лятото е най-важният логистичен пункт за всякакви дейности и преживявания на планинския масив.

Вашата любима дестинация това лято: Охрид – Перлата на Балканския полуостров

Водопада Смоларе – специално съкровище, скрито в Беласица! Водопадът Смоларе е скрит сред столетните букови дървета по северните склонове на планината Беласица. По дължината на планинската пътека от триста стъпала Ви очакват, за да се изкачите на 600 м надморска височина. За да стигнете до водопада, трябва да се движите по тесен, криволинеен път в района на селото Смолари, по долното течение на  реката Ломница, известна още като Смоларска река. Смоларе, е като повечето села в Северна Македония, малко селце, населено с любезни и гостоприемни хора.

Местните жители, които са запазили селските и урбанистични традиции, а изкачването до водопадите разкрива красива гледка към Струмишката котловина. Планинската пътека, която води до водопада е прекрасна възможност да станете свидетели на невероятната природна красота около Вас. Това е единственият постоянен водопад в Македония. Пътят до него преминава през няколко села с височина от 39,5 метра, Смоларският водопад е най-високият в страната. Това представлява  геоморфологична, геоложка и хидроложка специфичност. Доколкото сте обучен любител на екстремните спортове, като е каньонския спорт, тогава с необходимата екипировка за алпинизъм, можете да се впуснете в предизвикателството да се спуснете по дължината на водопада. Адреналинът гарантирано ще се повиши.

В Северна Македония можете да почувствате красотата на бистрите води, да се изкачите на големите планини и да застанете на високите върхове , да проучите пещерите, да се катерите по скалите, да карате колело през  красивите предели,   да решите да карате ски на някой от ски курортите, или да наблюдавате най-големите забележителности на природата.

Изберете каквото искате, невъзможно е да сгрешите!

Сподели публикацията