Slide
Slide

Скопие. Добре дошли в Скопие – град, който е идеалното съчетание от динамичен блясък и удивителната история. Град, чийто ритъм на пулсиране ще ви накара да го посещавате отново и отново. Градът, който създава в прегръдката си перфектното сближаване между модерното и традиционното, между Запада и Изтока. Град, който едновременно изумява и радва.

Град, в който ще се влюбите в миризмата на печени кестени през есента, липата и горещ асфалт след летен дъжд, през пролетта ще се наслаждавате на пролетни люляци и ще се потопите в перфектната хармония на снежна белота, което прави Скопие да изглежда като град от приказка. Ако някога се окажете в този град, пригответе се да почувствате невъзможното, противоречивото и невероятния чар, които правят Скопие уникален. Забравете за традиционните туристически разходки и се отдайте на духа на Скопие.

Изживейте Скопие като истински граждани на Скопие! Започнете с разходка из калдъръмат на Стария базар.

Мястото, където религиите, културите и обичаите на цивилизациите, които са били част от Скопие от векове, се пресичат, е безспорно Базарът. Посетете многобройните ханове, датиращи от османския период, както и музейния комплекс, където македонската история ще ви остави без думи. В момента, в който преминете през стария каменен мост – връзката между старото и новото, вие получавате усещането, че сте във време, което не се поддава на модерното.

Духът и енергията, спокойствието на търговците и занаятчиите, храната или най-доброто турско кафе или чай ще ви посрещнат с широка прегръдка, която няма да искате да напуснете. И докато сте на левия бряг на река Вардар, разгледайте крепостта Скопско Кале, един от най-забележителните обекти в града, която крие вековни истории. Скопие предлага на любителите на изкуството множество галерии и музеи.

Музеят на град Скопие ще ви остави без дъх на пръв поглед. Часовникът, който останал замръзнал в 5 часа и 17 минути, ще ви разкаже тъжна история за град, който като феникс се издига от пепелта и оттогава е известен като град на солидарността. Става дума за Старата жп гара, разрушена при земетресението през 1963 г., останалата част от която сега се използва като музей. След това е Музеят на съвременното изкуство, където може да се намери едно от най-забележимите дела, подарък за Скопие след земетресението – „Главата на жената“, от безвременният Пабло Пикасо.

Следващи в списъка са Етнологическият музей, Природонаучният музей, Археологическият музей, Музеят на Холокоста … След като се наситите с изкуство, време е за малко почивка, а къде ако не на чорба – ако попитате хората от Скопие, ще ви кажат, че няма нищо по-добре от рибена, телешка или пилешка чорба, горещ хляб и печени чушки с чесън и оцет рано сутрин в едно от известните скопски кафенета.

Гастрономските сетива са удовлетворени? „Да пием кафе!“ Също типична за Скопие фраза, хората от Скопие ходят на кафе, поне веднъж на ден. Заслонети под гъстите сенки на кестените в Дебър Маало. Жадни за история? Скопие ще ви разкаже няколко истории. Неолитното село Тумба Мадзари – разположено в сегашния квартал Ченто, е най-важното селище в долината на Скопие от неолита (млада каменна епоха). Животът в това селище продължил между 6000 и 4300 г. пр. Н. Е. Именно тук статуите на голямата майка, както и много други находки от керамика, са изложени в Музея на Македония.

Скитайки през реконструираните къщи в духа на неолитната архитектура, ще имате шанса да се озовете в своеобразна машина на времето, където ще имате шанса да се почувствате като човек, живял преди хиляди години. Следващ в списъка е Скупи – близо до скопското село Злокукани.

Този град датира от римската и късната античност и има различни укрепления, театър, гражданска базилика, градска вила, спа, християнска базилика и некропол. Ако карате на два километра северно от Скопие, ще намерите римския акведукт, построен от камък и тухла, наброяващ 55 арки, опиращи се на масивни стълбове, построени през 15 век. За любителите на приключенията и природата Скопие ще ви удостои с Каньона Матка, мястото, където ще се слеете с природата.

Заобиколен от стръмни стени на драматично дефиле, което спира дъха. Потопете се в най-дълбоката подводна пещера в Европа, пещерата Врело, след което се насочете се към някои скални образувания, идеални за алпинизъм, или карайте каяк, или лодка, или просто се насладете се на невероятната гледка, докато един от 70-те вида пеперуди ви посреща с нежна целувка.

Продължете към Водно. Ако попитате жителите на Скопие от къде Скопие се вижда най-добре, всички ще кажат „Видиковец“, спрете за момент и се насладете на града, възпяван от поетите. Ако сте любител на адреналина, пътеките на Водно ще ви доставят истинска наслада, независимо дали става въпрос за разходка пеша, колоездене или парапланеризъм.

Приключете с посещение на Градския парк, старата част и езерцето, което стана свидетел на хиляди първи целувки, забранена любов и докосващи сбогувания. И това е само част от това, което Скопие може да ви предложи! Когато си заминете, още дълго време ще бъдете запленени от магията на „красивия град!“

Сподели публикацията