Slide
Slide

Скопие. Ако седнеш да ядеш в Северна Македония, апетитът ти ще се увеличи още след първия залък от храната, която ще ти сервират. Ако пиеш само една глътка вино, вече никога няма да можеш да угасиш жаждата си. Тук, хората знаят как да се наслаждават на храната, а яденето е своеобразен ритуал.

Многото слънчеви дни са източник на богати вкусове и аромати в македонската кухня. Природата се отличава с климат, който е благоприятен за отглеждане на плодове, зеленчуци и различни билки и подправки. Всяка година градините раждат вкусни плодове и зеленчуци, бъчвите са винаги пълни, а месото е свежо и извънредно качествено.

Приказка за „Красивия град!“ (снимки+видео)

В Северна Македония е лесно да се удовлетвори всяко кулинарно желание – както на онези, които желаят специалитети от месо и риба, така и на онези, които предпочитат разнообразна вегетарианска храна.

Всеки сезон разполага с определена храна, а почти всеки район има свой специалитет. Така, пред Вас се открива голям избор, в който не можете да сгрешите.

Македонските винарни широко отварят вратите си за всички посетители. В тях заедно с екипа винари, любителите на виното могат да дегустират любимата си напитка по един забавен, неформален и релаксиращ начин в комбинация с различни видове храна.

Каним Ви да почувствате вкуса на пикантните ястия и да почувствате аромата на прекрасните вина!

Северна Македония е чудесна държава, която ти предоставя възможността на всяка нейна педя да се докоснеш до миналото и да почувстваш бъдещето. Пътищата на различни култури и цивилизации са се пресичали в Северна Македония и всяка от тях е оставила свой белег и огромни придобивки. Това е превърнало страната в люлка на културата.

Започнете с разходка по каменния тротоар на Старата скопска чаршия, където религиите, културите и обичаите на цивилизациите се пресичат, оставили част от себе си в Скопие през вековете, а това несъмнено е Чаршията.

Ако попитате някой жител на Скопие – на кое място в града може да се усети духа на столицата, той сигурно веднага ще ви насочи към Старата скoпска чаршия. Съществува една единствена причина за това – чаршията е мястото, което обединява традицията с модерното, тя е главната артерия на града. Тук се поддържат и разширяват приятелства, всяка крачка в нея е част от историята, всяка къща говори за миналото. Чаршията е картина на мултиетническото общество на града. Скопската чаршия съществува повече от 7 века. Простира се от Каменния мост до Бит-пазара и Калето.

Охридският бисер – бранд на града

Скопската чаршия е била построена по примера на другите византийски метрополи. През 16 и 17 век е станала една от най-важните ориенталски чаршии на Балканите, а към средата на 17 век в нея е имало 2150 дюкяна. Въпреки че е „преживяла“ няколко катастрофи, като пожара през 1689 година и земетресението през 1963 г., чаршията е оцеляла до днес и е гордостта на града. В нея преобладава османската архитектура, но се забелязват и остатъци от византийската. Особенно впечатляващи са хановете, между които Сули хан, Капан хан и кервансарая Куршумле хан, както и хамамите (баните) като Чифте или Даут Пашин хамам, а всеки от тях носи своя неповторима приказка. Може да се каже, че почти няма по-важна сграда в чаршията, която днес не е превърната в галерия или музей.

Охрид впечатлява туристи от цял свят с изработка на филигран

Разходете се по тесните улички, покрити с калдъръм, из лабиринтите на чаршията, изгубете между красотата на архитектурата, посетете някой от дюкяните, опитайте лахмаджун, кебап или бюрек, насладете се на локума, пийте чай… Изпълнете гърдите си с загадъчните ухания на миналото.

Очарованието и енергията, бодростта на търговците и занаятчиите, храната и най-доброто турско кафе или чай ще ви посрещнат горещо в една обиколка, която няма да искате да приключи.

Скопие ще предложи на авантюристите и любителите на природата своя красив каньон Матка. Заобиколен от стръмните скали на драматичното дефиле, той не оставя никого безразличен.

Потопете се в най-дълбоката подводна пещера в Европа – пещерата Врело, след което се насочете към скалните образувания, които са идеални за катерене. Може да изберете да карате каяк или лодка или просто да се насладите на невероятната гледка, докато някои от 70-те вида пеперуди ви поздравяват с нежна целувка.

Вашата любима дестинация това лято: Охрид – Перлата на Балканския полуостров

Може да продължите и към Водния хълм. Ако попитате местните за най-добрата гледка към Скопие, несъмнено ще получите отговор: „Видиковци“. Спрете за миг и се насладете на мястото, описано от много поети.

Ако искате малко адреналин, туристическите пътеки по Водно ще ви доставят истинско удоволствие, независимо дали ходите пеша, карате колело или сте на парапланер.

Може да завършите своето приключение в Скопие, като посетите старата част на градския парк и малкото езеро, край което са се случили хиляди първи целувки, любов и раздели.

Всичко това е част от офертата на Скопие! Когато го напуснете, дълго време ще останете под очарованието на красивия град.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA