Slide
Slide

Охрид със своето местоположение и богати природни, културни и исторически красоти, с право от повечето хора се нарича македонска и балканска перла.

Градът, който е уникален и завладяващ с външния си вид и климат, си заслужава да бъде посетен. Онзи, който веднъж го е видял, е пожелал да се върне отново и да се наслаждава на красотите.

Охридското езеро, което се смята за най-старото в Европа, заедно с града, са сред световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 1980 г. Известно с чистата си вода, мнозина го наричат ​​нашето море, което пленява с богатата си флора и фауна и рибни запаси.

Доколкото желаете на дланка да имате най-красивата гледка към града, тук е Самуиловата крепост, която е една от най-важните културни и исторически забележителности. През цялата история, крепостта е била разрушавана много пъти, преустройвана и доизграждана многократно, така, че носи следи от почти всички исторически епохи на град Охрид. Предполага се, че повечето стени на цитаделата и предградията, заедно със запазените кули, датират от времето на цар Самуил.

Непосредствено под Самоиловата крепост, разположена в сърцето на старата част на града, се намира Античният театър, който е бил използван през елинистичния и римския период. Античният театър е изцяло обновен, а от 2001 г. на откритата сцена се провеждат драми, музикални концерти, представления и различни други събития.

Най-представителната сграда днес е Къщата на Робевци, която днес е защитен паметник на културата под грижите на Института за защита на паметниците на културата и Народния музей в Охрид, в който се помещават Археологическия музей, златната стая, етноложката изложба, збирка на предмети от фамилията Робевци и произведения на Охридската дърворезбарска  школа.

Поради големия брой църкви и манастири, градът е известен като Балканския Йерусалим.Твърди се, че има 365 в брой, от тях по една за всеки ден от годината. Най – посещавани са Свети Йоан Канео, Свети  Климент и Свети Пантелеймон на Плаошник, Света Богородица Перивлепта, Света София, манастирът Свети Наум, разположен между Охридското езеро и планината Галичица, манастир, който разкрасяват  прелестните пауни, които се считат за символ на християнството, а непосредственно близко са изворите на реката Църн Дрим.

Плаошник

Задължително е да отидете на разходка с лодка или с параход по водите на езерото, откъдето можете да видите красотите на града от друг завладяващ ъгъл.

Преди да стигнете до Свети Наум, е неизбежно да посетите Залива на костите, който е археологически обект на праисторическо селище, и има платформа с реконструирани жилища, посредством която е представен бита, в който някога се е живяло,  и ще видите красива тюркоазена вода, в която плуват риби .

Освен с тези красоти, градът е привлекателен със старите градски охридски къщи в старата част на града във Варош, старата чаршия, кея на езерото, множеството магазини, хотели, ресторанти, където се предлага традиционна македонска храна, но и за най-много придирчивите.

И накрая, ако дойдете в основния туристически център, използвайте времето, за да поговорите с местните жители, които ще ви кажат, защо да поставите този град в списъка на любимите си дестинации за почивка.

Сподели публикацията