Москва. Надявам се в скоро време да възстановим въздушните връзки между нашите две страни, защото България и Русия разполагат с традиционно отлични отношения в областта на туризма, както на институционално, така и на експертно ниво.

Русия е приоритетен туристически пазар за страната ни.

Това заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма, Марияна Николова по време на срещата си в Москва с представители на български и руски туроператори.

Отново бих искала да Ви уверя, че в условията на продължаващата пандемия от COVID-19, България е безопасна туристическа дестинация, която очаква да посрещне своите приятели и гости от Русия.

Министерството на туризма гарантира за безпроблемното и сигурно протичане на зимен туристически сезон 2020 и летен туристически сезон 2021, заяви вицепремиерът Николова.

Правя редовно посещения в местата за настаняване и хранене, за да следя за изпълнението на санитарните препоръки  във връзка с коронавируса, увери министърът на туризма присъстващите представители на бизнеса.

Александър Сирченко, АТОР: От 1 януари Русия въвежда електронни визи за туристите, надявам се и България да може да го направи

Туроператорите заявиха желанието си за организиране на повече чартъри и развитие на здравен и балнео туризъм.

Нашата минерална вода има лечебни качества и не случайно немската здравна каса включи България сред държавите, в които ще признава разходите за възстановяване на нейните пенсионери, подчерта Марияна Николова. Туроператорите поставиха и въпроса за издаването на визи. От българска страна, в лицето и на посолството, ни получиха уверение, че срокът,  в който обработват заявките за визи е много съкратен – 3-4 дни, а понякога и до 48 часа.

Има възможност да се увеличат чартърните програми за България,

но е факт огромна конкуренция от Турция, където няма визи и затова за нас е важно бързо да вадим визи, заявиха участващите в срещата туроператори. Сега български визи се вадят в три основни центъра – Москва, Санкт Петербург и Екатеринбург.

Репортаж от Москва: Марияна Николова и Зарина Догузова откриха международното туристическо изложение „Отдых Leisure-2020“

Вицепремиерът Николова посочи и наличието на специална мярка от страна на държавата за подкрепа на чартърните програми – могат да кандидатстват и руски оператори – бюджетът програмата е 55 млн. лв. и ще работи и за сезон 2021-2022.

Българското правителство предприе навременни мерки, с които да облекчи максимално туристическия сектор и които имаха видим ползотворен ефект за туристическия бранш. В международен план усилията ни бяха насочени към максимално бързото възстановяване на входящия туризъм в страната, посочи Николова.

След като първо възстановихме туристообмена с повечето държави членки на ЕС, Министерството на туризма приоритетно се фокусира върху възстановяването на туристопотока с трети страни (извън ЕС), които са основни генериращи туристически пазари. Поетапно бяха отворени границите с Израел, Турция, Молдова, Украйна и Беларус, като първоначално, при посещенията от тези страни се изискваше задължително представяне на PCR-тест или 14-дневна карантина.

Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, което вярвам ще се случи максимално скоро и за което Министерството на туризма работи приоритетно, каза тя и отново припомни, че България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация.

Вицепремиерът Марияна Николова отправи покана към участващите в срещата туроператори да участват в предстоящия Българо-руски туристически форум, посветен на оздравителния и балнео туризма след глобалната пандемия от COVID-19, който трябва да се проведе в България през последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA