Снимка bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Москва. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и Зарина Догузова – ръководител на Федералното агентство по туризъм (Ростуризъм), откриха преди броени минути 26-то издание на туристическото изложение „Отдых Leisure-2020“ в Москва. Близо 300 участници се включиха в най-големия туристически форум през втората половина на година в Русия.

Сред тях е и България, която тази година за първи път е страна-партньор. Международният форум ще се състои от 8 до 10 септември на територията на московския иновационен център „Сколково“, тъй като „Експоцентър“-а, където традиционно се реализира изложението, е превърнат в болница за лекуване на заразени от коронавируса.

Домакините посочиха, че

Марияна Николова е първият министър на туризма, която посещава Русия по време на пандемията с коронавируса

и търси възможности за отваряне на границите между двете държави. На изложението има съпътстваща делова програма, която е отправена към професионалистите в туризма.

Екатерина Рагимова – представител на „Терма вилидж“ с Марияна Николова

Основната й тема е „Възстановяването на туризма“. На щанда на България, който е 100 кв.м министерството представя чрез рекламните си и информационни материали всички възможности за туризъм в страната ни, на място се представят и туристическите компании Терма вилидж – ваканционен комплекс в Кранево, Солвекс, Мир спорта XXI век, Неда.

През последните 26 години България ежегодно участва в Международното туристическо изложение „Отдих 2020“ в Москва, но тази година за първи път сме страна партньор. Това от своя страна свидетелства както за важността на изложението, така и за важността на Русия като туристически пазар и партньор за страната ни. Това заяви при откриването на „Отдих 2020“ в Москва Марияна Николова.

„България е готова да приеме гости от Русия, като една сигурна дестинация след отварянето на границите в контекста на продължаващата коронавирус криза. Министерството на туризма усилено работи за възстановяване на туристическите посещения с Русия, което е цел и за двете страни“, каза Николова.

Марияна Николова и Зарина Догузова проведоха работна среща

Много се радвам да ви посрещна в Москва, след толкова месеци на карантина. Надявам се взаимоотношенията между страните да се развиват и взаимоизгодното сътрудничество да продължи. Туризмът е много важно направление в икономиката, важно е хората да пътуват, каза г-жа Догузова. Връзката между двата народа е историческа. Човек, когато пътешества и посещава дадена страна, той научава традицията и бита ѝ. Туризмът е направление, от което зависят над 50 направления и затова е приоритет за нашата държава. Страната е открита за диалог и обмяна на опит, категорична бе ръководителят на ФАТ Догузова.

Николова подчерта, че продължава активната и успешна работа по подписаната през м. март 2019 г. Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация (2019-2021 г.). и редовно се провежда двустранната работна група в областта на туризма.

Министерството на туризма предприема редица стъпки, за да може България да посреща повече руски туристи. Съвместно с Министерството на външните работи успяхме да въведем облекчения в процедурите за издаване на визи, каза г-жа Николова. Целта е визите да се издават в много кратки срокове поради интереса на руските граждани към т.нар. „last minute” почивки. Визи се издават в 59 изнесени центъра в Руската федерация, като процедурите са ускорени максимално. В консулските служби на България в РФ са акредитирани само тези руски туроператора, които отговарят на изискванията за работа на руския туристически пазар, като обменът на информация и сътрудничеството с Федералната агенция по туризъм и „Турпомощ“ е непрекъснат.

Голямо признание за важността на страната ни за руския туристически сектор е продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР). Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони, обърна внимание вицепремиерът Марияна Николова.

Готови сме на сътрудничество и диалог в името на двустранното сътрудничество. За първи път в Русия туризмът се поставя на първо място като най-важна цел за възстановяването на икономиката. Готови са да поддържаме контакт и да подпомагаме туризмът да се развива, заяви г-жа Догузова.

Бих искала да Ви уверя, че Министерството на туризма ще продължи да работи България да се реализира все по-успешно като целогодишно туристическо направление на руския пазар. В условията на продължаващата пандемия от COVID-19 е от ключово значение да продължим нашето ползотворно сътрудничество. В момента, в който границите между нашите две страни се отворят, България е готова да посрещне своите руски гости като сигурна туристическа дестинация, в контекста на продължаващата пандемия от коронавирус, подчерта Николова. На фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, принос за което в голяма степен имат навременните и строги противоепидемични мерки, взети от Правителството на Република България, заяви тя.

По време на срещата бяха обсъдени съвместни действия с цел увеличение на броя на туристите между двете страни; активизиране на доброто двустранно партньорство между туроператорите на двете страни; възможностите за оказваме съдействие на туристите, които се намират на територията на съответната страна; сътрудничество в областта на осигуряване на безопасност по време на престоя на туристите на територията на съответната страна, особено при организацията на детския отдих; двете страни да продължат да работят за активизиране на контактите между учебни заведения, като вече има редица университети и институти в Москва и регионите и в България, които обучават кадри за туристическата индустрия и си партнират в учебния процес, обмена на студенти и кадри в областта на туризма.

Вицепремиерът Марияна Николова отправи покана към ръководителя на Федералната агенция по туризъм на Руската федерация, Зарина Догузова да посети България и да участва в предстоящия Българо-руски туристически форум, през последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г., посветен на оздравителния и балнео туризъм след глобалната пандемия от Ковид-19, който ще се проведе в рамките на подписаната между министерството на туризма и Федералната агенция по туризъм Програма за съвместни действия.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията