Slide
Slide

Вицепремиерът Николова в Москва: Ще продължим да работим България да се реализира като целогодишно туристическо направление на руския пазар

Марияна Николова проведе работни срещи с Александър Сирченко от Атор, с президента на Руския съюз на туриндустрията Андрей Игнатьев и с изпълнителния директор на Уралската асоциация по туризъм Михаил Малцев

Москва. България и Русия разполагат с традиционно отлични отношения в областта на туризма, както на институционално, така и на експертно ниво. Русия е приоритетен туристическия пазар за страната ни, заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма, Марияна Николова по време на срещата си в Москва с вицепрезидента на Асоциацията на туроператорите в Русия /АТОР/, Александър Сирченко, заместник генерален директор на туроператора TUI Русия.

Приятно ми е да се видим и да Ви приветствам на руска земя. Ковид остави своя отпечатък върху туризма. Заинтересовани сме ограниченията да паднат между нашите страни и гражданите да могат  да пътуват, както и да се увеличават туристите, надявам се да спре спадът на руските туристи в България, подчерта вицепрезидентът на най-голямата Асоциация на руските туроператори Александър Сирченко. Има много причини за развитие и увеличение на  туристическия поток, страните ни са свързани, подчерта г-н Сирченко. Той отправи искане за облекчаване издаването на визи и посочи, че от 1 януари Русия въвежда електронни визи за туристите от други страни и се надява и България да може да го направи. Сирченко настоя и за по-активна реклама на България на руския пазар и фокус върху другите видове туризъм – извън морския и зимния.

Репортаж от Москва: Марияна Николова и Зарина Догузова откриха международното туристическо изложение „Отдых Leisure-2020“

Министерството на туризма ще продължи да работи България да се реализира все по-успешно като целогодишно туристическо направление на руския пазар, категорична бе вицепремиерът Николова и заяви, че България е целогодишна дестинация, за чието популяризиране ще продължи да се работи в Руската федерация.

Българското правителство предприе навременни мерки, с които да облекчи максимално туристическия сектор и те имаха видим ползотворен ефект за бранша. Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, което вярвам ще се случи максимално скоро и за което Министерството на туризма работи приоритетно, заяви Марияна Николова.

България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), отбеляза министърът на туризма на България и обърна внимание, че на фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация.

Лятото продължава: Румънските туристи чакат на опашка на границата заради атрактивните септемврийски оферти на хотелиерите ни

Русия е стратегически партньор на България в туризма. Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони, подчерта вицепремиер Николова и благодари за голямото признание за важността на страната ни за руския туристически сектор относно продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР).

Вицепремиерът г-жа Николова отправи покана към г-н Сирченко, която той прие и всички заинтересовани членове на АТОР, да се включат в предстоящия Българо-руски туристически форум в България, посветен на оздравителния и балнео туризма след глобалната пандемия от Ковид-19, който се планира в последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г.

Работна среща на Марияна Николова с президента на Руския съюз на туриндустрията Андрей Игнатьев

Считам за ползотворно и за двете страни, ако задълбочим сътрудничеството си с Руския съюз на туриндустрията, ще има ефект върху покачване нивата на двустранния туристопоток. Русия е стратегически партньор на България в туризма. След като отворим границите си и възстановим въздушния транспорт между нашите две държави, за което има изразена готовност от българския национален превозвач и Росавиция, руските ни гости ще открият в лицето на България сигурна дестинация. Възстановяване на туристическите посещения между нашите две страни е сред приоритетите на Министерството на туризма. Това заяви  заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма, г-жа Марияна Николова по време на разговора си с президента на Руския съюз на туриндустрията, г-н Андрей Игнатьев. България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация, подчерта министърът на туризма на България.

Много искаме активно да  работим с България. Руският съюз на туриндустрията е основан 1993 г. и представлява интересите на около 3000 туроператора, хотели и обществени организации от цялата страна. Имаме 23 комитета, които представляват различни сектори, работим денонощно за интересите на руския туризъм, заяви г-н Андрей Игнатьев. Много упорито работихме с правителството, за да не фалира нито една наша фирма, добави той.

Конкретно за развитието на двустранното сътрудничество между Министерството на туризма и Руския съюз на туриндустрията г-жа Марияна Николова направи конкретни предложения: двете страни да съдействат за установяване на по-активен контакт между българския туристически бизнес и членовете на Руския съюз на туриндустрията; установяване на нови, ефективни контакти между българските туристически организации и тематичните Комитети на РСТ, като целта е да се осъществява редовен обмен на добри практики, съвместни форуми и по-активен обмен на туристи; покана и към Руския съюз на туриндустрията да разгледа възможността в рамките на своята международна дейност да открие в България свое представителство, което би работило на място за увеличение на двустранния туристопоток, и за решаване на актуални въпроси съвместно с българския туристически бизнес; да се организира и партньорство по целенасоченото представяне на възможностите за организиран детски отдих в България и в Русия, като в програмата за почивка на руските деца в българските лагери се включат 1-2-дневни историко-познавателни и културни маршрути. Детският туризъм е много активно за Русия направление и е наш приоритет, който искаме да развиваме с вас, категоричен бе г-н Андрей Игнатьев.

Вицепремиерът Марияна Николова отправи покана, която беше приета, към президента на Руския съюз на туриндустрията, г-н Андрей Игнатьев и всички заинтересовани членове на организацията да участват в предстоящия Българо-руски туристически форум в България, посветен на оздравителния и балнео туризма след глобалната пандемия от Ковид-19, който се планира за последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г. С удоволствие ще пристигна на форума, който организирате. Подкрепям предложението Ви да отворим наше представителство в България, такива имаме в 19 страни, заяви г-н Андрей Игнатьев.

Работна среща на Марияна Николова с изпълнителния директор на Уралската асоциация по туризъм Михаил Малцев

Вярвам, че Министерството на туризма и Уралската асоциация по туризъм имат много общи цели и области, в които да задълбочим нашето сътрудничество и именно сега е моментът за това. Туристическият сектор е с голямо значение за устойчивото развитие на икономиките и на двете държави, заяви заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма, г-жа Марияна Николова на срещата си в Москва с изпълнителния директор на Уралската асоциация по туризъм, г-н Михаил Малцев.

Българското правителство предприе навременни мерки, с които да облекчи максимално туристическия сектор и, които имаха видим ползотворен ефект за туристическия бранш, каза вицепремиерът Николова. Във всички хотели, ресторанти и други обекти, както по Българското Черноморие, така и във вътрешността на страната, стриктно се спазват всички противоепидемични мерки на Министерството на здравеопазването и препоръките на Световната здравна организация, срещу разпространението на COVID-19, като всеки сигнал, свързан с тяхното нарушаване своевременно се проверява, посочи тя.

Вицепремиерът Николова подчерта, че България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация.

От свое име и от името на Уралската асоциация по туризъм Ви поздравявам за назначението Ви за министър на туризма. За Урал, който е с 12,5 млн. души население, България е приоритетно направление за туризъм. Всяка година имаме връзка с Бургас 4 пъти седмично. Обмисляме да се възстановят полетите и до Варна, но коронакризата спря това, заяви изпълнителният директор на Уралската асоциация по туризъм, г-н Михаил Малцев. Той изрази интерес и за чартърни полети през зимния сезон до Пловдив и за преговори в тази посока след приключване на пандемията от Ковид. Г-н Малцев изрази интереса на Уралската асоциация към българските балнео курортите, особено Велинград и е готов на разговори в тази посока с Министерството на туризма и кметовете на различни общини. Смята през летните месеци да привлекат и българска компания, която да лети до Бургас заедно с уралската и да се организират пътувания и почивки на работещи в различни промишлени предприятия в Урал в български градове и курорти. Позволете да благодаря на вашето посолство и генералното консулство в Екатерининбург за добрата съвместна работа, подчерта Малцев.

На основната на сключения през 2017 г. Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и Уралската асоциация по туризъм, министър Николова очерта водещите направления, в които да продължи съвместната работа: активизиране на съвместната дейност за популяризиране на България в Уралския регион; организиране на работа по целенасочено представяне на възможностите за организиран детски отдих в България и Русия, направление, което в периода след пандемията е важно, тъй като укрепване на здравето и имунитета на децата е приоритетна задача; към предлаганата програма за почивка на руските деца в българските лагери да се включат 1-2-дневни историко-познавателни и културни маршрути; развиване на поклонническите пътувания по свети места в България и Уралския регион; по-детайлно представяне на България като страна на здравето в Уралския регион; със съдействието на Уралската асоциация по туризъм да се представят и програми за привличане на млади хора и туристи в активна възраст, които да включват и възможности за активна почивка на море, на планина, сити турове и др. в Русия и България; предложение към Уралската асоциация по туризъм за организиране на презентация на туристическите възможности на региона на международните туристически изложения в България; България ще продължи традиционното си участие и на Международното туристическо изложение „Лето-2021“ /гр. Екатеринбург, РФ/ с информационен щанд и целенасочена делова програма.

Вицепремиерът Марияна Николова отправи покана към г-н Малцев, която той прие и всички заинтересовани лица от Уралската асоциация по туризъм на Българо-руски туристически форум в България, посветен на оздравителния и балнео туризма след глобалната пандемия от Ковид-19, който се планира да се проведе през последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г. Нашето сътрудничество с уралската асоциация ще продължи и занапред. Целогодишните пътувания са важни и разчитам и с моето присъствие тук да съдействам за привличане на повече туристи, заяви г-жа Николова. Самият г-н Малцев отправи покана към г-жа Николова за участие в тяхното изложение на 2-3 октомври Лято 2020, което заради пандемията не се състояло по-рано.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията