Slide
Slide

Несебър. Хотелиери настояват община Несебър изцяло да придобие собствеността върху най-големия курорт по Южното Черноморие Слънчев бряг. Сред основните мотиви те изтъкват лошата инфраструктура и презастрояването, които били вследствие на бездействието на досегашното ръководство, което е акционерното дружество.

„Мотивите ги знаете всички – хаосът, който цари в „Слънчев бряг“. Моето искане е накрая да се сложи ред. Да се знае на държавата ли е? На Общината ли е? Някой да започне да оправя хаоса в Слънчев бряг“, заяви хотелиерът Венелин Ташев, който е и вносителят на предложението.

Венелин Ташев

По този повод днес Общинският съвет в Несебър се събра на извънредно заседание, за да реши дали да се даде „зелена светлина“ за преговори с правителството за прехвърляне на собствеността. Според управата на курортния комплекс обаче община Несебър няма достатъчно ресурси, за да стопанисва изцяло целия Слънчев бряг.

„Прехвърлянето на собствеността на Слънчев бряг няма и как да стане безвъзмездно. Но трябва да е ясно, че курортът не е дружество, което само оперира и стопанисва инфраструктурата, а прилага държавна политика. Считам, че държавата трябва да запази своя дял. Изразявам и съмнение, че данъците на несебърлии ще бъдат повишени, ако Общината придобие дружеството“, каза изпълнителният директор на „Слънчев бряг“ АД Златко Димитров.

Златко Димитров постави 7 аргумента против заличаването на “Слънчев бряг” АД

Златко Димитров

В крайна сметка общинските съветници на Несебър гласуваха с 12 гласа „за“, 3 „против“ и 3 „въздържал се“ и бе дадена зелена светлина за стартирането на сложната процедура.

Кметът на Несебър Николай Димитров коментира лаконично, че предстоят разговори с министъра на туризма и ако има развитие, тогава и с Министерския съвет.

Текст и снимки Давид Сукнаров
Кореспондент на bgtourism.bg за област Бургас

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията