Slide
Slide

Мармарис. Мармарис е един от най-красивите пристанищни градове на Турската ривиера и една от най-предпочитаната дестинация за българските туристи вече повече от 15 години.

Курортът предлага неповторимо съчетание на природни гледки, естествен залив, заобиколен е от борови гори и защитени райони.

„В момента температурата е 33 градуса, както предходни години. Това създава благоприятни условия за удължаване на сезона тук, може би до края на октомври.

Кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса, е нанесла и тук безспорно много щети за туризма и икономиката в района.

В момента почти всички 4 и 5-звездни хотели са отворили врати,

при спазване на строги санитарни изисквания, съобразно анонсираните от турското правителство мерки за безопасност, спазване на хигиена и дистанция, споделя в своя репортаж специално за читателите на bgtourism.bg Павлина Русева – управител на СЕЙФ ТРАВЕЛ ЕООД.

Тя посочва, че в курорта работят и всички крайбрежни заведения, търговски обекти и атракциони. Осигурени са всички условия за нормална и спокойна почивка.

„За съжаление капацитета на запълняемост на туристическите обекти е на 20-30%, в сравнение със същия период през изминалите години. Нашите туристи от Източна България посещават турските курорти в края на септември и началото на октомври.

Тази година много от тях се отказаха от предплатената си почивка, поради страх и въведени рестрикции за пътуване до 01.09.2020 г. Продажбата на един пакет изисква период от минимум 3-6 месеца.

Прогнозите ни за бъдещите резервации за 2021 г. не са особено обнaдеждаващи.

Причината затова е в психологическата нагласа на клиентите ни, чието доверие трябва да възстановим в максимален размер.

Паралелно с това е необходима трансформация на модела на нашия продукт, по-голяма гъвкавост и с добавена стойност за клиентите ни“, споделя Русева.

„Имаме подкрепата на нашите турски партньори, които също понасят много поражения от краха на туризма в световен мащаб. Надяваме се да успеем заедно да предоговорим условията на вече предплатени почивки за 2020 г. за тези наши клиенти, които не предприеха пътувания в предварително договорения срок.

В момента в Мармарис има туристи най-вече от Русия, Украйна и Великобритания.

Всички атракции са възможни и достъпни за туристите, с изключение на еднодневния тур до гръцкия остров Родос.
Строго се съблюдава носенето на маски в откритите и закрити пространства и спазването на задължителната социална дистанция.

При настаняване в хотелите се попълва декларация от туриста, уточняваща здравния му статус и информираност дали е боледувал от Ковид.

Считам че, в момента в Мармарис са създадени условия за спокойна атмосфера за почивка, която българските туристи могат да използват през оставащите дни на октомври и предприемат пътувания дотук без притеснения за здравна безопасност и същевременно възможност за пълноценна почивка и разумен диапазон на цена-качество.

Биха били възможни и обиколни пътувания с опознавателна и културна цел, които биха удължили сезона в курорта до края на ноември.


По данни на нашия партньор, посрещащ над 80% от българския пазар – Akteon Travel,

спадът на българските туристи в Мармарис е повече от 70%.

Първите туристи след пандемията, дошли от България в края на август с бавни и плахи темпове, са достигнали до момента 2 000 души, а очакванията за периода са били над 20 000 души.

Туризмът е най-силно засегнатия отрасъл от разпространението на ковид 19 в световен мащаб. Въпреки усилията на туроператорите – партньори за постепенно възстановяване от кризата, е необходимо и налагането на гаранции от страна на държавата за защита на сектора.

Кападокия и Анталия Кападокия – Шестдневен тур из земята на феномените

По думите на изпълнителния директор на Akteon Travel – Izzet Senturk, е дадена гаранция от страна на хотелиерите в Мармарис за спокойствие и възможност за използване на сумите по предплатени резервации през 2021 г.

Голяма част от местата за настаняване са отворили врати в средата на август, в условия на направени вече разходи по отваряне и несигурност на пристигащите туристи.

Мармарис е винаги гостоприемна дестинация, която ще продължава да е достъпна за българските туристи.

Работи се по планиране на 2021 г., която ще е различна и също трудна.
В момента ситуацията налага и гаранция и помощ за туроператорите, от страна и на българските институции.

Налага се да се работи към възстановяване на доверието на клиентите, постигане на по-голяма лоялност към туристическите агенции и осигуряване на необходимата гаранция за ликвидност“, споделя за bgtourism.bg управителят на Сейф Травел Павлина Русева.

Тунис – безопасен и „Covid-19“ чист! от София и Варна

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

2 години bgtourism.bg – 2 милиона читатели!

Сподели публикацията