Летище Варна, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

Берлин. България влиза в зеления списък на Германия от 30 май. Това става възможно след като институтът Роберт Кох извади страната ни от списъка на рисковите зони за пътувания. Информацията за промените е публикувана на официалната страница на германския институт. Според актуалните данни,  оповестени днес, се вдигат забраните и ограниченията, свързани с Ковид-19 при пътувания от Германия към България. На официалния портал на института може да бъде намерена пълна информация за дестинациите, за които не се допускат посещения и за тези, които са включени в списъка като зони без риск.

Чудесната новина за българските хотелиери идва часове след участието на министъра на туризма Стела Балтова в германските медии, в които тя даде ясни послания за сигурна и безопасна ваканция в България, а днес тя и Даниела Стоева – зам.-министър на туризма, участваха във онлайн форума на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, в който проведоха разговор  с водещите германски туроператори.

България стана по-атрактивна за семейна ваканция след разговора на Стела Балтова и Даниела Стоева с водещи германски туроператори

По информация на посолството ни в Берлин при пристигане в Германия с автомобилен или железопътен транспорт за гражданите, пребивавали през последните 10 дни единствено в България, се премахва задължението за електронна регистрация, представянето на негативен тест, удостоверение за пълна ваксинация или удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус и карантина.

За пристигащите със самолет отпада електронна регистрация, но остава задължението за представяне на негативен тест,  удостоверение за пълна ваксинация, или удостоверение за оздравяване след прекаран коронавирус.  Документът трябва да бъде представен на авиокомпанията преди заминаването.

Не се изисква тест за деца, ненавършили 6-годишна възраст.

В Германия се признават PCR, LAMP, TMA и антигенни тестове за директно откриване на SARS-CoV-2. Пробата трябва да е взета не повече от 72 часа преди пристигане във Федералната република. Не се признават тестовете за антитела. Алтернативно може да бъде представен и антигенен тест, не по-стар от 48 часа. При престой в регион с висока заболеваемост или регион с варианти на вируса тестът трябва да е не по-стар от 24 часа.

Подробни изисквания за тестовете са публикувани от Института «Роберт Кох» на https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Tests.html

Информация за удостоверение за ваксинация може да бъде намерена на следния линк: https://www.pei.de/DE/newsroom/dossier/coronavirus/coronavirus-inhalt.html?nn=169730&cms_pos=3

Подробна информация на български език може да бъде намерена на: https://www.bundesgesundheitsministerium.de/coronavirus-infos-reisende/einreise-sms-sprachen.html

Подробна информация може да бъде намерена и на сайта на МВнР на: https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/Germany

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолство на Република България в Берлин на телефон +49 30 201 09 22, имейл: konsul@botschaft-bulgarien.de, с Генералното консулство във Франкфурт на Майн  –  +49 69 509278 1320, +49 69 509278 13 10, с Генерално консулство на Република България в Мюнхен – +49 89 171 176 14; +49 89 171 176 15.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията