Slide
Slide

Общинското предприятие „Виенска вода“ и Професионалното обединението на виенските кафенета предоставят на общо 230 ресторанта в австрийската столица над 15 000 стъклени чаши за вода. По този начин „Виенска вода“ показва солидарността си с виенските кафенета и напомня за качествената питейна вода, с която градът се гордее с право.

Виена. Кафенетата са неразделима част от австрийската столица и една от емблемите ѝ. Точно както най-добрата питейна вода от Алпите е неразделима част от кафето във Виена. Председателят на Професионалното обединението на виенските кафенета във Виена, Волфганг Биндер, призовава виенчани да подкрепят многобройните кафенета в града с посещението си. А към всяко кафе гостите получават и чаша студена виенска вода, каквато е традицията.

Кафето с чаша вода е традиция във Виена

Кафето с чаша вода има дълга история, споделят за Bgtourism.bg от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена. Ако първоначално чашата с вода е служила за друга цел, а именно да се постави лъжичката в нея, то това се е променило през 1873 г., когато е открит първият водопровод от Алпите и по този начин се е подобрило качеството на питейната вода. Дотогава кафенетата е трябвало да инвестират в пречистване на водата, за да приготвят и сервират най-доброто кафе. Водата от Алпите представлява облекчение за кафенетата и, разбира се, намалява разходите им. Кристално чистата вода, която преди е била предназначена единствено за богатите, става достъпна за всички и същевременно предпоставка за приготвяне на качествено и вкусно кафе. Кафенетата все още обичат да сервират чаша вода към кафето. По този начин те ежедневно напомнят за високото качество на виенската вода.

От планината до чашите

Но как виенската изворна вода стига от Алпите до чашите и какво е особеното в нея? Средно 437 милиона литра вода текат всеки ден през двата планински изворни водопровода от Алпите към австрийската столица и снабдяват виенските домакинства с качествена питейна вода. Поради високото си съдържание на кислород, приятно студената виенска чешмяна вода винаги има освежаващ вкус. До града водата стига в свободно падане през галерии без употребата на нито една помпа и без обработване, а поради гравитационната енергия се използва допълнително за производство на ток. Виенската градска конституция далновидно поставя под опазване виенската вода и горите, където се намират изворите, така че на всяко виенско домакинство е гарантирана прясна чиста питейна вода. Само в случаи на ремонтни дейности по изворните водопроводи, при големи аварии на тръбопроводи или при екстремно голямо потребление на вода в периоди на горещини Виена използва подпочвени води.

Първият виенски изворен водопровод е открит след тригодишно строителство на 24 октомври 1873 г. с пускането в експлоатация на фонтана на Шварценбергплац, има дължина от 120 километра и е символ на преодоляването на недостига на вода и опасността от зарази. През 1888 г. вече над 90 % от домакинствата в тогавашния градски район са включени към водопровода за питейна вода. Въпреки това, поради присъединяването на предградията към Виена, в края на 19-ти век се налага строежа на Втория виенски изворен водопровод. Съоръжението с дължина 180 километра е в експлоатация от 2 декември 1910 г. и довежда водата от Хохшваб до Виена за 36 часа. За да се гарантира снабдяването на виенското население с качествена питейна вода, в областите където преминават Първи и Втори виенски изворни водопроводи се създават защитени зони. За експлоатацията и поддръжката на ВиК системата в града отговаря Общинското предприятие „Виенска вода“.

Водата се поднася в дизайнерска чаша

Стъклената чаша с дискретен надпис „Wiener Wasser“ (Виенска вода) е изработена специално за виенските кафенета от дизайнерското студио на Кай Станиа. Глътката вода след кафето неутрализира вкуса и води до повече наслада от кафето, твърдят специалистите.  Снимки © PID/Christian Fuehrtner

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията