Лимасол, снимка Руслан Йорданов

Лимасол. Първият ферибот от Кипър за Гърция ще отплава днес на обед, с което след 21-годишно прекъсване се възобновява морската пътническа връзка между двете страни, съобщи БНР. На церемонията по откриването й тази сутрин ще присъства президентът Никос Анастасиадис. Новата морска линия свързва кипърския град Лимасол и гръцкото пристанище Пирея, като от юни до септември между тях ще бъдат извършени 22 двупосочни плавания.

Сто седемдесет и трима души, сред които и заместник-министрите на корабоплаването и на туризма на Кипър, са първите, които ще отплават по новия маршрут. Фериботът ще превозва максимум по около 270 пътници.

Корабът е напълно обновен и по време на 30-часовото плаване ще предлага комфорт и обслужване като на круизен кораб, включително с барове и казино, заявиха от компанията-превозвач. Цените за каюта са от 38 евро до 80 евро на човек с включени пристанищни такси за еднопосочно пътуване. Таксата за кола е 102 евро, а за мотоциклет – 63 евро. Резервации за над 6500 пътници и за близо 1500 моторни превозни средства са направени досега за всички предстоящи курсове, което е повече от 2 пъти над очакванията.

Кипърските и гръцките власти виждат в новата морска линия тласък за туризма и развитието на цялото Източно Средиземноморие.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA