Slide
Slide
Банско/София. Научен екип на УниБИТ разработва и ще предложи на община Асеновград и на Министерството на туризма до няколко месеца маршрут по използвана през ХVІІІ век пътека, която свързва Асеновград със Самоков и Света гора, съобщи зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева.
Идеята на студенти, докторанти и преподаватели е тази пътека да се нарича „Паисиева пътека“. Инициативата е в подкрепа на културния туризъм – приоритетен специализиран туризъм за България като привлекателна туристическа дестинация за четири сезона.

Модева приветства студентите и преподавателите, участници в научния форум “300 години Паисий Хилендарски: памет и съвремие”, с които се поклониха пред паметната плоча при параклиса „Св.Св. Козма и Дамян“, поставена през 2012 г. по инициатива на големия български учен проф. Надежда Драгова.

По-късно в градската библиотека „Паисий Хилендарски“ студентите и докторантите представиха свои разработки върху съвременните значения на „История славянобългарска“, за нейното фундаментално значение за националната ни памет и идентичност.
Подкрепих инициативата на УниБИТ като представител на Министерство на туризма, което е първата и засега единствена държавна институция, която участва в отбелязването на големия юбилей, посочи Модева.
Сподели публикацията