София. Германия, Белгия, Дания, Унгария, Австрия, Португалия, Испания, Финландия и Норвегия (която не е в ЕС, но е част от Шенген), са въвели временно ограничения за пресичането на техните граници като противоепидемична мярка. Това сочат официални данни на Европейската комисия.

Wizz Air обяви полети до 7 нови дестинации от Бургас, открива своя база в морския град

В Австрия, Германия, Швеция, Дания и Франция са в сила също сходни ограничения по други причини, показват данните. Ако не бъдат удължени, повечето от тези мерки ще бъдат в сила до края на февруари, с изключение на Дания, където ограниченията се предвижда да продължат поне до 11 май. До началото на май се предвижда да действат мерките, наложени по границите в ЕС на основания, различни от пандемията.

Представители на ЕК днес уточниха, че правилата за Шенген допускат ограничаване на движението, когато това е необходимо за опазване на обществената сигурност, включително на общественото здраве. Те отбелязаха, че комисията разполага с възможност да предприеме наказателни процедури в случай на нарушение на европейското законодателство, но едва ли в случая това би бил най-полезният ход. По техните думи има съмнения в необходимостта от някои ограничения, въведени от Финландия и Унгария.

EasyJet пуска полети от Лондон и Берлин до Бургас

Източниците от комисията поясниха, че засега граничните проверки в ЕС не пречат на снабдяването с ваксини. Те уточниха, че днес до държавите от ЕС ще бъде изпратено писмо с призив да прилагат препоръките на комисията, с които сами са се съгласили през януари.

Картата на Европа показва, че навсякъде заразата се разпространява в тревожни мащаби, затова е необходимо да запазим търпение до пристигането на ваксините, заявиха представителите на комисията. По техните думи някои от ограниченията по европейските граници не са били отменяни от въвеждането им преди шест години в разгара на миграционната криза. Досега ЕК не е откривала по този повод наказателни процедури, уточниха те пред БТА.

На летището в София вече има денонощна сертифицирана лаборатория за PCR, антигенен и ламп тест за Covid-19 на Терминал 2

Според тях може да се очаква следващата седмица белгийските власти да направят нова оценка на въведените ограничения за пътувания през граница по несъществени поводи, независимо от посоката. Според тях това, че страната не разрешава пътувания дори до т. нар. зелени зони, може да се разглежда като опит за пресичане на „износ“ на заразата.

„Слънчев бряг“ АД излиза на печалба за първи път от 14 години насам

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA