Будапеща. Унгарската нискотарифна авиокомпания Wizz Air започна да транспортира медицинско оборудване за източноевропейските правителства и да репатрира граждани с чартъри, които искат да се приберат по домовете си заради пандемията. По този начин компанията успява до някаква степен да смекчи загубите си вследствие на коронавируса.

„Опитваме се да намерим правилното решение“, каза изпълнителният директор на Wizz Air Йозеф Варади пред Reuters. „Да, правителствата плащат за този вид полети, но в край на сметка това не е най-подходящият момент за печелене на пари. По-важното в момента е да се помогне“, казва още той.

До момента компанията е извършила два репатриращи полета от Съединените щати до Унгария, като правителството на Будапеща е осигурило храната на борда за пътниците, съобщава economic.bg.

„Унгарските граждани са платили за репатриращия полет, но на цена доста по-ниска от пазарната. Остатъкът от сумата беше доплатена от правителството“, казва външният министър на Унгария.

„Унгарските граждани плащаха по-ниски от пазарните цени чрез чуждестранните мисии, а унгарската държава плаща за останалите. Репатриращите полети бяха унгарска правителствена мисия“, каза външният министър.

Компанията е изпълнявала полети и за други правителства в региона, включително за Словения и Македония.

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК