Варна, снимка Диана Михайлова/Bgtourism.bg
Slide
Slide

Разговаряме с Христина Неделчева от Съюза на екскурзоводите в България. Тя е самоосигуряващо се лице, работи като екскурзовод с английски език и обслужва чуждестранни групи, посещаващи България. Христина Неделчева е председател и на Управителния съвет на най-старата екскурзоводска организация в България – Съюзът на екскурзоводите в България. В организацията членуват 250 екскурзовода. В България по официални данни от Националния туристически регистър екскурзоводите са около 1 400.

– Г-жо Неделчева, какво се случва с Вашата професия в момента?
– След настъпване на пандемията от коронавирус в България и забраната за провеждане на туристически пътувания на територията на страната и спиране на международните полети реално нашата професия спря. Ние загубихме правото и възможността да упражняваме професията си в държавата, която толкова години представяме пред туристите, разказвайки им за нейната история, обичаи, традиции, география, та дори и икономика. Екскурзоводите са много ерудирани хора и тяхното бъдеще не трябва да бъде подценявано от нашите държавни институции – това са хора, учили години наред със специалности в сферата на туризма, и не само, говорят свободно повече от един език и това как ще се развие битието на екскурзоводите в България в следващите месеци е тревожно. Трябва да бъде сведено до знанието на правителството и на министерството на туризма.
– Какви са отговорите от държавните институции до Вас, екскурзоводите към момента? Очаквате ли помощ?
– В средата на март ние изпратихме писмо с апел за помощ към правителството, министерствата на туризма, финансите, икономиката, труда и социалната политика и до парламента. До днес ние нямаме никакъв отговор. Резултат също няма никакъв. През последните седмици чуваме непрекъснато думата заедно, това е наистина една силна дума. Как заедно ще минем през кризата, заедно ще се справим. Това, което виждаме обаче е, че докато едни бизнеси ще получат подкрепата на правителството да преминат през кризата от Ковид 19, то други, като туризма и специално нашата професия – екскурзоводите, оставаме напълно сами. За нас няма директна подкрепа. Туризмът явно остава сектор от икономиката, който изглежда не е приоритетен за нашата държава. А не трябва да е така. Ние искаме това да се промени, искаме туристическата реклама на България в чужбина да се увеличи, искаме повече туристи да посещават България. Искаме да се създаде туристическа полиция в България, която да следи за спазването на закона за туризма. Когато това се случи, държавата ще може да генерира много повече приходи от туризма. За да не говоря толкова обширно за туризма в момента, ще редуцирам моите думи само до това как нашата професия, която е неделима част от туристическата индустрия страда в момента. Това е екскурзоводската професия и генерираните от нея екскурзоводски услуги.
– Как ще бъдат компенсирани екскурзоводите?
– Схемата 60/40 не е приложима при нашата професия. Повечето от екскурзоводите са самоосигуряващи се лица в ЕООД или самонаети чрез Булстат. Други са работещи всяко лято на сезонен трудов или на граждански договори. Тоест те към момента не са подписали договорите си за предстоящия сезон. Това обикновено се случва в началото на май. При така развилата се ситуация, ние виждаме пълна невъзможност да упражняваме професията си през следващите месеци – май, юни и юли. Няма пътувания, няма полети, няма чуждестранни туристи, няма работа за нас и така официално най-малко или минимум до края на месец май. Над 80 % от екскурзоводите в България обслужват туристи от инкоминг, а около 20 % обслужват outgoing. Дали това лято ще пристигнат организирани групи с туристи в България, които да реализират и екскурзии, за да можем и ние да бъдем ангажирани и да работим? Това, което със сигурност знаем е, че за месеците май и юни това няма да се случи, а ако не се случи и през юли – ние какво да правим? На екскурзоводите кой ще помогне?
– Как конкретно може да се помогне на екскурзоводите?
– Това, което ние искаме е конкретна безвъзмездна помощ за българските екскурзоводи. Та те са едва 1 400 човека в България, по официални данни от НТР. Толкова не може ли нашата държава да разгледа звената в туризма, които изцяло спряха поради кризата и да ги подпомогне – това са екскурзоводите, това са хотелите, това са туроператорите, турагентите и транспортните фирми. Има пари в държавата и тези пари трябва да бъдат разпределени на пряко засегнатите от настъпилата пандемия. Единственият изход за нас от тази криза е получаване на безвъзмездна парична субсидия от държавата, поради невъзможността да упражняваме професия „Екскурзовод“ към момента в България.
Няма как екскурзоводите да бъдат регистрирани в Бюрата по труда и да получават обезщетения за безработица, защото повечето от тях работят само на сезонен трудов договор и не покриват критериите за 9 месеца заетост в рамките на 15 месеца. Друга голяма част, както казах са самоосигуряващи се лица, самонаети чрез Булстат и т.н. и те обикновено заплащат осигуровки за месеците, в които имат заетост – от средата на април/ началото на май до края на септември.
Дискриминационен е механизмът с мерките, предложен от държавата към самоосигуряващите се лица. Ще поясня защо – тези, които към момента са на трудов договор държавата ще ги подпомогне 60 на 40 за заплата и за осигуровки, а тези които са самоосигуряващи се ще трябва да заплащат пълният размер на осигуровките си сами, а не упражняват професията си или според предложените мерки те ще трябва да вземат кредит от 1500 лв. за да си заплатят осигуровките и да преживяват с остатъка от тези 1500 лв.? Къде е справедливостта? Къде е балансът? Къде е това равномерно разпределение на помощта от страна на държавата? За едни може финансова помощ, за други не може.
Трябва да подчертая, че за всяка друга дейност отлагането с няколко месеца е неприятно, но възможно. В летния туризъм това е невъзможно. Мине ли сезонът, мине ли лятото, ние ще трябва да чакаме до следващата година. През тази година ние няма откъде да имаме доходи, социални и най-важното здравни осигуровки! Оставаме в нищото. Имат ли България и българският туризъм нужда от своите екскурзоводи, своите „посланици пред света“? Ако да, то тогава нека не ги оставяме на произвола.

Разговаря Руслан Йорданов

#ОстанетеСиВкъщи

Сайтът bgtourism.bg с инициатива в подкрепа на туристическия бранш

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията