Slide
Slide

АлУла, Саудитска Арабия. В сърцето на Арабската пустиня има впечатляваща огледална сграда, която привлича туристи от цял свят.

Maraya (Марая) е зашеметяващо произведение на изкуството, разположено в пустинния каньон на долината Ашар. Екипът на Bgtourism.bg днес е в Северозападната част на Саудитска Арабия по покана на местното Министерство на медиите, за да представим пред огромната си аудитория възможностите за туризъм на арабската страна.

Проектирана да се слее с околния пейзаж, Maraya се издига от пясъка като мираж. В един и същи момент посетителите срещат заедно миналото и бъдещето – огледалото просто добавя още едно ниво на възприятие. На това място огледалото създава истински и красив диалог между природата, историята и бъдещето.

Модерната структура е покрита с 9 740 огледални панела, отразяващи красотата на AlUla, а това я прави най-голямата огледална сграда в света, според Световните рекорди на Гинес.

Maraya означава огледало или отражение на арабски, отбелязва значителната роля на АлУла в историята като кръстопът на култури от векове.

Самите огледала се превръщат в съвременно платно, отразяващо забележителното наследство на района. Като перфектната модерна ода към миналото, Maraya е центърът на разрастващата се културна сцена на AlUla.

Ал Балад – туптящото сърце на Джеда от векове, което превърна дестинацията във вратата към Мека

С богатата си програма с грандиозни концерти и вълнуващи изложби и арт инсталации, AlUla и Maraya заеха своето специално място като културен център в световен мащаб.

Вътре основната зала побира 500 места, както и пет ложи с място за още до 60 гости.

Зад сцената 800 кв. м. прибиращ се прозорец може да се отвори, за да разкрие скалисти скални образувания, които се осветяват през нощта и създават цветни отражения.

Съоръжението включва още тераса на покрива, конферентен център, изложбено пространство (включително инсталацията „стая на безкрайността“ на Яйой Кусама) и ресторант.

Най-големият летищен аквариум в света се намира на новото летище в Джеда

В момента Maraya е домакин на единствената по рода си изложба FAME: Andy Warhol, която подчертава личното очарование на един от най-известните и разпознаваеми художници в света към славата и знаменитостите.

FAME в сътрудничество с Музея на Анди Уорхол, представя някои от най-емблематичните произведения на Уорхол. Инсталацията включва картини и щампи на холивудски звезди, спортни легенди и музиканти – включително Елизабет Тейлър, Мохамед Али и Доли Партън.

Инсталацията включва също тапети, проектирани от Анди Уорхол, както и новаторската работа на Уорхол, Сребърни облаци.

Произведенията на изкуството са придружени от рядко срещани архивни снимки, включително холивудски рекламни снимки и полароидни портрети, направени в неговото студио и по-късно използвани като изходен материал за неговите картини и отпечатъци.

До Aлула може да стигнете с вътрешен полет от Рияд, а от април тази година е новата самолетна линия на Wizz Air София – Рияд.

Снимки Руслан Йорданов, Светлана Йорданова/Bgtourism.bg

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA