Аквариумът на летището в Джеда, Саудитска Арабия/Снимки Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Джеда. Най-големият летищен аквариум в света се намира на новото летище в Джеда. Това е най-натовареното летище в Кралство Саудитска Арабия. През миналата година летището, което е известно като „Вратата към Мека“, е обслужило 32 милиона пътници. Броят на пътешествениците, които са преминали през аерогарата в столицата Рияд, е 27 милиона. Третото по натовареност летище в страната е Дамам с 10 милиона пътници през 2022 г.

Пътуващите през летището в крайбрежния град Джеда на Червено море, където е базиран превозвачът Saudia, имат възможност да видят отблизо впечатляващия аквариум, съдържащ голямо разнообразие от близо 2000 риби, голяма част от тях са редки видове. Аквариумът допринесе за красотата на грандиозното и най-натовареното летище в Саудитска Арабия.

Любомир Попов: Саудитска Арабия ще привлече туристи, които се интересуват от автентични приживявания

Водното съоръжение е високо 14 метра, с диаметър 10 метра и капацитет от 1 000 000 литра. Температурата на водата в аквариума е 26 градуса по Целзий. Във водата плуват малки акули и риби. Новото летище е с обща площ от 810 000 кв. м и капацитет от над 30 милиона пътници годишно в първия етап.

Архитектите са включили в проекта на новото летище елементи, извлечени от саудитската култура и като цяло от историята на Джеда. KAIA (The King Abdulaziz International Airport) е основното летище за поклонници на път да извършат ислямските поклонения на Хадж и Умра в ислямските свещени градове Мека и Медина.

Петър Мойсов: Очаквам значителен ръст на туристи от Саудитска Арабия в България през 2023 г., водим преговори за полети от Рияд и Джеда до Варна

Саудитска Арабия се концентрира върху разширяването на своя туристически сектор и използването на огромния си и неизползван потенциал в сферата на туризма. Новото летище е с модерна и красива визия, която разкрива икономическата мощност на домакините.

Много български туристи през последните дни се възползват от новата директна самолетна връзка на авиокомпанията Wizz Air от София до Рияд, а след това преоткриват възможностите за туризъм във вътрешността на страната с полети до Джеда и другите градове с впечатляващи забележителности, който много време са били буквално скрити от очите на туристите. Екипът на Bgtourism.bg е в Саудитска Арабия по покана на Министерството на медиите. В следващите седмици ще ви покажем едни от най-емблематичните и красиви забележителности в дестинацията, която мнозина определят и като Дестинация на бъдещето заради огромните инвестиции, които Кралство Саудитска Арабия в момента прави.

Сподели публикацията