Петър Мойсов
Slide
Slide
Slide
Slide

Рияд. „Силно вярвам, че новата самолетна линия на Wizz Air между София и Рияд е необходимата стъпка за развитието на бизнеса и на туризма между двете държави. Арабите са предпочитани туристи и бизнесмени за нашата държава. Искам да ви уверя, че усилията не свършват до тук. Водим напреднали разговори с компания Flynas за директни полети по направленията Рияд-Варна или Джеда-Варна“, заяви за Bgtourism.bg Петър Мойсов – първи секретар и ръководител на „Служба по търговско-икономически въпроси“ към посолството на Република България в Кралство Саудитска Арабия (КСА). Той очаква през 2023 година страната ни да посрещне 5-6 хиляди посетители от Саудитска Арабия, а това е значителен ръст спрямо данните от предходните години. През 2019 г. страната ни е посрещнала 1199 жители на КСА.

„Рияд има за цел до няколко години да стане конкурентен хъб на Доха и Дубай, за това инвестира много в развитие на въздушна мрежа и в увеличаването на капацитета на летищата си. Няколко нови саудитски авиокомпании се създадоха и в най-близко бъдеще ще влезем в контакт и с тях. За подобни разговори имаме пълната подкрепа от Министерство на транспорта и съобщенията, Министерство на туризма, ГВА и на частния сектор“, добави Мойсов. Ето какво сподели още той пред камерата на Bgtourism.bg:

„Подкрепата, която България даде за Експо ‘2030 на КСА, бе отразена много силно в саудитските медии и страната видя в лицето на България един наистина сериозен партньор от ЕС. Подкрепата е обвързана с много двустранни инициативи и беше ключова за подпомагането на много инвестиции в България. Тепърва този положителен жест към тях ще доведе много инвестиционни възможности за България и част от тях предстоят да се случат тази година. С това си действие България наистина спечели един силен икономически партньор в лицето на Саудитска Арабия“, добави Мойсов.

„Търговските отношения между България и Саудитска Арабия възлизаха преди 4 години на 46 млн. долара, а сега надхвърлят над 300 млн. долара. И продължават да се покачват! Значим, но и недостатъчен е ръстът на саудитски инвестиции у нас. От клонящ към нула, то сега по данни на БНБ е над 35 млн. долара, а след последните активности се очаква за 2023 г. да надмине милиард долара, което е изключително голям успех за България“, каза още Мойсов.

Сподели публикацията