Slide
Slide
Джеда. Джеда е град на Червено море с население от близо 4 милиона души. От гледна точка на търговията и поклониците е като Рим за арабския свят. Първите си стъпки правим в стария квартал Ал Балад, който със своите улички е като лабиринт. Много прилича на Капълъ чарши заради атмосферата, която търговците създават.
Навсякъде има аромат на подправки или на различни видове тамян. Уличките ни отвеждат до магазини за килими, платове, дрехи, подправки, бижута, парфюми, сувенири и др.
Животът тук започва след залеза на слънцето, който носи със себе си и по-благоприятни температури в голямата жега.

През 2014 г. районът Ал Балад е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство като „Историческа Джеда, вратата към Мека“.
Ал Балад на арабски означава просто „градът“. Една от най-забележителните особености на сградите е формата на сложна дървена решетка, която и известна като Rawasheen. Това са великолепни дървени покрития за прозорци и балкони, които майсторите сътворили със сложни мотиви. Често са боядисани в кафеви, сини или зелени нюанси.
За живота в пустинята са били практично решение, тъй като са предпазвали от силното слънце през деня. Решетките са позволявали на вятъра да преминава през тях и да охлажда вътрешното пространство. Днес повечето сгради пустеят и са част от общата атракция и атмосфера на стария квартал, който е като магнит за туристи, търсейки автентични преживявания.
Една от най-старите и известни къщи, която някога е принадлежала на семейство Насиф, сега е собственост на правителството на Кралство Саудитска Арабия и е превърната в музей.
Разкопките от района на Ал-Балад показват, че градът е основан от заселници от териториите на днешен Йемен около 500 г. пр. Хр. като рибарско селище. Други изследвания показват, че областта е била обитавана по-рано, още в каменната епоха. Тези райони са били посетени от Александър Велики. Джеда добива важно значение през 647 г., когато третият халиф Усман ибн Аффан прави града транзитен пункт за поклонниците, пътуващи до Мека (Хадж).
До Джеда – градът, който е известен и като Джида, може да стигнете с вътрешен полет от Рияд, а от април тази година е новата самолетна линия София – Рияд.
Сподели публикацията