Slide
Slide

София. „Зимният сезон беше труден, но успешен, в цяла Европа нямаше сняг. Пистите бяха преведени в добър вид, случиха се стартовете за Световната купа. 70 процента от туристите са българи през зимния сезон“, заяви в „Денят започва“ по БНТ Илин Димитров, служебен министър на туризма.

По думите му има 1,4 милиона туристически регистрации за зимните курорти, което е с 28% повече от миналата година с 5% повече от 2019 година.

ITB Берлин: България с приз “най-добра дестинация за региона на Балканите“ за 2023 г.

Петзвездните СПА хотели регистрират над 75% заетост на годишна база, което е много сериозно постижение, има 18% ръст на СПА туризма спрямо миналата година, добави министърът на туризма.

„Германският пазар е важен, германците идват в крилата на сезона и стоят най-дълго. За германския пазар има ръст от 20 до 30 процента, но това са нива под 2019, но ще успеем да наваксаме това лято, очакваме да сме между 5 и 7% над 2019 година. Туризмът се възвръща“, допълни Илин Димитров.

Ръст от над 20 процента на записванията за лятото отчитат най-големите и значими туроператори на пазар Германия

Министър Димитров посочи, че очаква около 4,7 милиона туристи за лятото да посетят страната ни, а това е с 2-3% повече от 2019 година. „От Румъния очакваме около 1,2 милиона туристи. Моето мнение е, че ще задминем 2019 г.“, прогнозира още министърът на туризма.

Ще рекламираме културния туризъм, за съжаление не разполагаме с достатъчен бюджет, поясни министърът на туризма и отрече да има негативна кампания в България.

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA