Рияд. Престолонаследникът Мохамед бин Салман бин Абдулазиз, министър-председател и председател на Фонда за публични инвестиции („PIF“), обяви днес създаването на Riyadh Air, компания, която е изцяло притежавана от PIF.

Новият национален превозвач ще използва стратегическото географско местоположение на Саудитска Арабия между трите континента Азия, Африка и Европа, позволявайки на Рияд да се превърне във врата към света и глобална дестинация за транспорт, търговия и туризъм.

Riyadh Air ще бъде председателствана от Негово превъзходителство Ясир Ал-Румаян, управител на PIF, докато Тони Дъглас, който има повече от 40 години опит в авиационната, транспортната и логистичната индустрия, е назначен за главен изпълнителен директор. Висшето ръководство на авиокомпанията ще включва саудитски и международни експерти.

Работейки от Рияд като свой център, авиокомпанията ще постави началото на нова ера за туристическата и авиационната индустрия в световен мащаб. Riyadh Air ще бъде авиокомпания от световна класа, възприемаща най-добрите глобални стандарти за устойчивост и безопасност в своя усъвършенстван флот от самолети, оборудвани с най-новите авангардни технологии. Очаква се авиокомпанията да добави 20 милиарда щатски долара към растежа на БВП без петрол и да създаде повече от 200 000 преки и непреки работни места.

Новата национална авиокомпания представлява най-новата инвестиция на PIF в сектора, заедно с наскоро обявения генерален план за международно летище King Salman.

Riyadh Air има за цел да подобри пътуването на клиентите, като ги свързва с над 100 дестинации по света до 2030 г.; чрез предлагане на изключително изживяване с автентично, топло саудитско гостоприемство в сърцето си.

Авиокомпанията ще предостави възможност на туристи от цял ​​свят да посетят културните и природни забележителности на Саудитска Арабия, която инвестира стотици милиарди евро за развитието си като туристическа дестинация. Riyadh Air също ще служи като катализатор за саудитската Национална транспортна и логистична стратегия и Националната стратегия за туризъм чрез увеличаване на възможностите за въздушен транспорт, увеличаване на товарния капацитет и, от своя страна, нарастване на международния пътнически трафик.

Създаването на Riyadh Air е част от стратегията на PIF за отключване на възможностите на обещаващи сектори, които могат да помогнат за диверсификацията на местната икономика. Това ще даде възможност за по-устойчива във финансово отношение авиационна екосистема в Саудитска Арабия, подкрепяйки глобалната конкурентоспособност на индустрията в съответствие с Визия 2030.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA