Белица. Силен туристически интерес към Парка за танцуващи мечки отчитат в Белица. През настоящата година, минала под знака на епидемията от коронавирус и по-затворения начин на живот, потокът от туристи не е намалял, каза за БТА управителят на парка Димитър Иванов. По-малко са били чуждестранните туристи, но за сметка на това интересът от страна на българите се е увеличил значително, допълни той. Очакванията са до затварянето му на 1 декември паркът да продължи да привлича туристи.

Паркът за реадаптация на танцуващите мечки край Белица е първият по-голям обект, който привлича хора от страната и чужбина към високопланинското градче.

Той отваря врати през 2000 година с цел да осигури на танцуващите мечки естествена среда и защитено място за спокоен живот. Това дава възможност на местните хора да започнат да мислят в посока развитие на туризма, което постепенно успява да превърне високопланинската община в туристическа дестинация.

Първите опити да заработят къщи за гости са в годините след като мечешкият парк отваря врати. През 2009 година местното читалище работи по проект, свързан с популяризиране на културно-историческите и природни дадености на Белица. По това време има четири къщи за гости, разказа секретарят на читалището Мая Падарева. Очакванията на хората за развитие на туризма в онзи момента не се оправдават и повечето затварят врати. Остава да работи само една от тях. Сред причините е лошото инфраструктурно състояние на общината. Пътищата в Белица не са асфалтирани от 70-те години на миналия век, а обществените сгради са били занемарени, разказа Мая Падарева.

Над 600 души на опашка за балона в Смолян, за да видят красотата на Родопите (снимки)

Ситуацията се променя през 2015 година, когато новото общинско ръководство се заема с задачата да превърне Белица в модерна европейска община, по примера на много други общини в региона и в страната.

Инвестициите в инфраструктурни обекти в общината оттогава до момента са за над 15 милиона лева,

каза за БТА кметът на Белица Радослав Ревански. Те са насочени както към общинския център, така и във всяко едно от населените места.

Асфалтирани са десетки улици, включително и най-отдалеченото населено място в общината – Орцево, което е и най-високоразположеното село в България. От няколко години то също се превръща в туристическа дестинация.
Инвестициите в инфраструктура и създаването на условия за реализиране на бизнеса водят до отварянето на редица туристически обекти в общината. Един от най-новите е високопланински увеселителен парк, който е и първият в страната. За търсачите на силни усещания от тази година в живописната местност на Белица има и парк за пейтбол.

Нова Година в хотел Терма Еко*****

Отворили са врати заведения за хранене с атракции, малките населени места се насочват към развитие на селския туризъм, а за любителите на природата има няколко маркирани туристически пътеки.

С тези инвестиции са осигурени и стотици работни места за местните хора. По данни на общината през 2015 година безработицата е била над 60 процента, а в момента е около 35. Кметът посочи като причина и фактът, че настоява фирмите, които работят по обществени обекти на територията на Белица, да назначават местни хора.

Сред основните проекти за развитие на туризма в общината е

възраждане на зимния курорт Семково.

Сега се ремонтира пътят до него, но за да може курортът да се развие, трябва да се промени статутът му и от държавен горски фонд да стане общински, посочи Радослав Ревански. Съоръженията там са изградени преди повече от 50 години. Въпреки това, по данни на общината, мястото се посещава от повече от пет хиляди туристи годишно. Инвеститори, които имат готовност да вложат средства в курорта не липсват, а стигне ли се до обновяването му, това ще е още един голям обект на територията на общината и една голяма възможност за местното население, посочи общинският кмет.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – доказан, актуален, авторитетен и независим източник на информация!

2 години bgtourism.bg – над 2 милиона читатели!

Сподели публикацията


Спа Хотел Спартак, Сандански Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA