Снимки Десислава Кулелиева
Slide
Slide

В геопарк Искър-Панега се намира една от най-красивите екопътеки в България. Маршрутът се движи по течението на река Златна Панега и е осеян със скални арки, геоложки образования от около 100 милиона години, мостчета, беседки, пейки.

Луковит. Пътеката е дълга 12 км и свързва гр. Луковит със село Карлуково и пещерата Проходна. В началото на пътеката се намира пещерата „Темна дупка“. Тя не е благоустроена и е подходяща само за професионални пещерняци.

Оферта към еднодневните туристи на плажа: Riu отново пусна богат ол инклузив без нощувки за хотелите си в Обзор и Свети Влас

Голяма атракция в тази девствена природа е разходката с каяк или водно колело по спокойните води на река Златна Панега. Реката не е много голяма, но с множество красиви меандри. Тя води началото си от най-големият карстов извор „Глава Панега“ край село Златна Панега на 14 км. от гр. Луковит. Водата е минерална и дебитът ѝ достига до 4000 литра в секунда с температура от 8.4 до 15.4 градуса. Цветът на водата е синьо-зелен, което се дължи на високата концентрация на калциев карбонат.

По време на приключението по вода можете да се доближите до лебеди, патици, водни лилии. Краят на маршрута стига до язовир с приказна къщичка на вода.

Добра новина за семействата с деца! Могат да резервират с 30% отстъпка в Riu Helios Paradise до края на сезона

В този оазис на дивата природа гнездят 128 вида птици, много от които са записани в Червената книга на България. Навсякъде в тучната растителност могат да се видят красиви водни кончета и пеперуди. Автор и снимки Десислава Кулелиева/ БНТ

Гранд Хотел Милениум София отвори врати (снимки)

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията