Slide
Slide

Чанаккале. Новооткритият мост “Чанаккале 1915”, който ще осигурява най-кратката шосейна връзка между европейския и азиатския бряг през пролива Дарданелите, освен че получи славата на най-дългия висящ мост в света, се прогнозира, че ще има значителен принос за активизирането на турския туризъм по егейското крайбрежие, съобщи БТА. Новото транспортно съоръжение практически свързва градовете Гелиболу и Лапсеки.

Досега връзката се осъществяваше с фериботи, като пътуването отнемаше около 1,5 часа. По новия мост разстоянието ще се изминава с кола за около 6 минути срещу сумата от 200 турски лири.

През моста “Чанаккале 1915” ще се осигурява и най-краткият и пряк път по шосе към егейската част на Турция от турско-българската граница.

В Югозападна България направиха първа копка на Музей за ретро автомобили (снимки)

На егейското крайбрежие се намират обявените за десетте най-добри плажове на Турция, както и древни забележителности като древният град Ефес и Домът на Дева Мария. Ето защо се очаква новият мост да съживи туристическия поток към тези райони.

Президентът на Егейската асоциация за туризъм Мехмет Ишлер посочи, че градове като Кушадасъ, Айдън, Измир, Чешме, Чанаккале, Айвалък, които се считат за перлите на егейското крайбрежие през последните години, са се превърнали в най-посещаваните и предпочитани не само за почивка дестинации, а и за прекарване на празници като Нова година, Великден на първо място от туристите от България, а също от Република Северна Македония, Сърбия, Румъния (въпреки пандемията от КОВИД-19).

GullivAir стартира през лятото полетите си от София до Ню Йорк и Чикаго

Пускането в експлоатация на моста “Чанаккале 1915” ще активизира туристическия поток към северното егейско крайбрежие. Новооткрития мост “Чанаккале 1915 г.” ще улеснява и скъсява времетраенето за пътуване и почивки в този район. Очакваме около 50 на сто ръст в туристическия поток през новия сезон от туристите от Югоизточна и Централна Европа. В северноегейската област се намират ценни древни исторически обекти, които ще преоткрият хиляди туристи от България, откъдето имаме вече много заявки, както и от Полша и Румъния”, каза той.

Орхан Белге, вицепрезидент на Хотелиерската асоциация на Чешме, прогнозира активизиране на туристическия поток  от европейските части на мегаполиса Истанбул и от Тракия към егейските курорти.

“Мостът “Чанаккале 1915” ще допринесе в максимална степен за оживяване на вътрешния туризъм. Очакваме бум през месец юли т. г. Освен това очакваме оживление през есента и зимата, които досега бяха “мъртви сезони”, каза той. Мостът “Чанаккале 1915″ е част от 110-километровата магистрала Малкара-Чанаккале, която ще свързва Истанбул през Чанаккале с Балъкесир.

Сподели публикацията