Снимки Костадин Беленозов
Slide
Slide

Банска/Пампорово. Условията за ски в Пампорово са отлични, функционират 15 писти и 11 лифтови съоръжения, съобщи БТА, позовавайки се на Планинската спасителна служба . Времето е слънчево, но дневните температури все още не са пролетни – около нулата. Близо 150 см е снежната покривка в курорта в деня, в който настъпва астрономическата пролет.

От 27 март е в сила намаление от 40 процента на ски- и СПА офертите за онлайн резервациите за петзвездния хотел „Перелик“.  За хотел „Орловец“ от началото на март е предвидено поевтиняване от 40 на сто за настаняване в делнични дни – от неделя до четвъртък.

В Югозападна България направиха първа копка на Музей за ретро автомобили (снимки)

Условията за ски на пистите над Банско остават отлични, падналият сняг на места достига до два метра, а хотелиери и концесионери определят сезона като един от най-добрите в последните 3 години, въпреки повишението в цените и войната в Украйна, заради която всички резервации от руснаци и украинци са отменени, съобщи БНТ.

Чуждестранните туристи избират курорта, защото според тях е на ниво като останалите европейски ски-курорти, а и цените не са високи според тях.

Тази година в Банско има много британски туристи. Семейство Мулрайън е многочленно. Твърдят, че могат да дойдат на ски ваканцията в Банско за цяла седмица, докато за същите пари биха изкарали само няколко дни в други ски курорти в Европа. Освен това са много доволни от условията за ски в зимния курорт.

„Можем да си позволим да идваме тук, тъй като не е чак толкова скъп курорт като другите ски курорти в Европа, Австрия, Франция и останалите.“ – казва Сара Мулрайън

„Ние търсехме ски-курорт с по-ниски цени за цялото семейство, тъй като това ни е първи път, в който идваме да караме ски, а тук има писти и за начинаещи и за напреднали.“ – допълва Джер Мулрайън

Официалното закриване на ски сезона в Банско ще е на 10 април. Очаква се до тогава условията за каране на ски да останат подходящи.

„Ние отчитаме много добър сезон, дори мога да кажа, че той се сравнява с минали години преди пандемията. Има много хора от много различни страни и както виждате в момента вече след средата на март, както и при други сезони има отлив, в момента е много добре – имаме идеални условия за ски, много сняг, много добри температури и пистите са в перфектно състояние.“ – отчита Иван Обрейков, маркетинг-директор на ски зона Банско

GullivAir стартира през лятото полетите си от София до Ню Йорк и Чикаго

Въпреки отменените резервации на руснаци и украинци, един от хотелите на Малин Бистрин е изцяло пълен с гости.

„Беше интересен сезон, равносметката е, че сезона е положителен и бранша регистрира добър сезон. На финала се видя – рускоговорящите пазари, въобще няма ги в момента и може би дълго време няма да ги има, но и това е непредвидимо. Но в туризма нещо като се вземе от една страна може би ще дойде от друга. Завърнаха се британските туристи, дадохме едно спокойствие със ситуацията, в която се намираме като ковид. Като цяло в страната ни получиха сигурност туристите.“ – смята той.

В момента в района на пистите над Банско снежната покривка достига до 2 метра и половина. Заради голямото количество сняг остава висока и лавинната опасност. Заради това не се препоръчва излизането извън обработените писти.

Сподели публикацията