Slide
Slide

Бургас. На северния плаж в Бургас има едни много специални календари. Някой всяка сутрин идва на плажа и сменя датата, така както ние откъсваме поредния лист от календара с вчерашна дата у дома. Календарите са върху пясък и са изписани с мидички. Последният цветен календар пък е изписан с пластмасови капачки в три цвята – бял, зелен и червен. Жеко е един от тези, който всяка сутрин сменя дата в плажния календар с капачките!

Станах рано и ето – намерихме се! Жеко събира изхвърлени капачки и ги подрежда в цифри и букви в този необичаен уникаТен плажен календар. Каза, че не му тежи и се радва да е тук всяка сутрин и лете, и зиме. „Даже като вали идвам“ ми каза. Обича да го прави. Каза ми, че и това лято няколко пъти намира сутрин календара разтурен и съсипан от някакви хора, които дори си захвърлили кенчетата и шишетата отгоре.Не разбирам такива хора. Да разрушиш нещо дето някой друг е направил. А тук пише и България. И знаме има…“, споделя Жеко.

Срещаме Ви и с останалите момчета, които всеки ден сменят датата в мидения календар на плажа – Бай Димитър Баев и бай Сава. И двамата на по 71 години. Бай Митко ми каза, че има още авери, които идват на плажа всяка сутрин. Единият е свещеник – отец Иван Монев. Бил много мъдър и пълен с добри истории. Той идвал от квартал Славейков, а Сава Шаренков, който е спасител, идвал чак от Меден рудник с велосипед и бил на 81 години. Видях се и с Георги и Иван в техните вилаети хасиенди от миди и забравени и изхвърлени на плажа вещи. Иван все така си подреждаше, а Георги чистеше плажа естествено. Присъедини се към нас и Йордан, който освен, че помага на бай Митко веселяка, всяка сутрин медитира като търси изхвърлени цветни стъкълца от морето. Каза, че бавната разходка с намиране на цветни находки си е чиста проба медитация. Бай Митко ме почерпи с лукче и ми припомни моя дядо Дочо с неговите лукчета в джоба. Бабата и дядото пак си бяха на столчетата по изгрев. Само с Жеко не се засякохме, защото рано рано сменил датата в капачковия календар и тръгнал. Та такива са ми срещите в моите сутрешни плажни разходки по изгрев слънце. Едни мъдри момчета, пълни с енергия и добро настроение, в залеза на живота си, посрещат изгреви! Всеки ден! Всеки ден! И зиме, и лете, и всеки сезон! И да вали – пак са на среща с изгрева! Бай Митко Баев всяка сутрин носи знамето в джоба си и всеки път го качва на специалната пръчка да се вее.

После като си тръгне си го прибира, че го крадяли някакви хора. Ама пък колко беше щастлив да постави знамето над календара…Щом слезе, ми показа поетечната книга на сина си Калин Баев – Калинеца, наречена „ЧоВечност“! На изпроводяк ми каза: „Аз съм един щастлив човек“.

Текст и снимки Владина Цекова – PR експерт, сценарист и главен редактор на тв предаването Пътеки по БНТ1

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията