Slide
Slide

Париж. В опит да върне жителите на града към природата и да произвежда устойчив, местен асортимент от плодове и зеленчуци, компанията за градски ферми Agripolis прави най-голямата градска ферма на покрив в Париж.
Разположена в 15-и район на града, фермата от 150 000 кв. фута разпръснато зелено пространство ще седи над Изложбения център в Порт дьо Версай, когато пространството бъде открито през 2020 г., съобщи еconomic.bg. Проектирана от местната френска фирма Valode & Pistre (които също бяха отговорни за неотдавнашната трансформация на Gare du Nord), градската ферма е част от десетилетен проект за обновяване, за да се превърне изложбеният център в модел за устойчиво развитие, като следва останалата част от града.

„Днес големите метрополиси са основна точка на редица екологични проблеми“, казва Клеман Лебеле, съосновател на Cultures en Ville, партньор в проекта, специализиран в развитието на градското земеделие.
„Тези проблеми включват загуба на естествено земно покритие, замърсяване и управление на дъждовните води, но също и обществени проблеми, като липсата на връзка между градските обитатели и тяхното снабдяване с храна, с местно земеделие и по-здравословно хранене. Със 140 земеделски парцела, които могат да се наемат, плодовете, зеленчуците и билките, отглеждани на мястото (от които ще има 30 различни сорта), ще бъдат на разположение на очакваните 10 000 посетители годишно. В изложбената зала Le Perchoir ще има бар и ресторант, които ще интегрират свежите продукти в своите ястия.
Продуктите ще се отглеждат изцяло органично и че ще бъдат подредени вертикално над земята в колони по култури и ще се „хранят“ от дъждовна вода и биологични хранителни вещества. Agripolis и Cultures en Ville се надяват фермата да се утвърди като модел за останалия свят.

„Инсталирайки работещи ферми в обектите, които изграждаме, ние помагаме за насърчаване на екологичната и икономическата устойчивост“, казва основателят на Agripolis Паскал Ардер, като отбелязва, че това е основният принцип на организацията.
Концепцията за градски ферми бавно набира скорост в световен мащаб.
„Наличието на градска ферма наблизо дава на хората отново връзка с природния свят, който е терапевтичен и лечебен; това дава на хората усещане за място“, казват експертите.
Когато фермата отвори следващата година, тя ще предложи комбинация от обиколки, образователни работилници и изграждане на екипи, наемане на парцели за местната общност и допълнителни събития. Agripolis ще управлява фермата, а Cultures en Ville ще обслужва услугите и събитията.
Сподели публикацията