Slide
Slide

Бургас. Бургас е домакин на третата национална конференция SMARTOURISM.BG. Интелигентната сигурност в туризма е една от основните теми в двудневния форум, който започна днес в Експо център „Флора“. Бургас получи приз в категорията „Интелигентна туристическа дестинация“, съобщи БНР.  Високите технологии влияят и на доброто управление на туризма, посочи при откриването д-р Христо Христозов, ръководител на проекта SMARTOURISM.BG:

„За първи път избрахме локация извън София, защото нашето проучване показа в последните три години, че Бургас е един добър пример в четирите критерия за интелигентен туризъм по продукт – достъпност, това са транспортна система. Достъп на хора с увреждания, достъпна интернет среда. На второ място – устойчивост. Идвайки до „Флората“  констатирахме, че има през 200 метра кошове за разделно събиране на отпадъци.  това може да се види в много малко паркове в България. Третият критерий – културното наследство веднъж, и втори път създаването на творчески продукти, които да привличат туристи. Не на последно място е дигитализацията – на туристическия продукт и  общинската туристическа политика“,  допълни  той.

Самата екосистема създава добри  условия за смарт туризъм, посочи още Христо Христозов.
Бургас бе отличен в категорията Интелигентна туристическа дестинация. Наградата бе връчена на заместник кмета Йорданка Ананиева

„Много се радвам, че едно от направленията в тазци конференция е свързано и с училищата, които обучават в областта на туризма. Вички знаете, че в Бургас има професионална гимназия по туризъм. нейната производствена база беше наскоро обновена изцяло – ресторант „Младост“. Има достъп до нея за хора с намалена подвижност. наистина сме добър пример за реновирането на базата на нашите ученици. модернизира се и Колежа по туризъм. Много работи община Бургас и със свързаността на различните услуги“, каза тя.

Провеждането на подобни конференция създава и различна възможност за надграждане на дейностите, свързани с туризма, добави Йорданка Ананиева. Награда бе връчена и на общинското дружество „Иновационни системи“ в Бургас за мобилното приложение VR Burgas. То помага за смарт развитието на града, е категорична инж.Даниела Алексиева, управител на дружеството:

„Това е един интересен продукт, който разработихме. Предстоят и други интересни проекти“, обясни тя.

Като например интегрирано представяне на данните на града в обща платформа, посочи  инж. Даниела Алексиева.

Сподели публикацията