Slide
Slide

Букурещ. Българските граждани, които пътуват до Румъния, няма да попаднат под карантина заради коронавируса. Това ще бъде факт от 15 юни – понеделник, съобщи премиерът на северната ни съседка Лудовик Орбан. Той даде Австрия, България и Гърция като примери за държави с нисък процент на зараза. Пътуванията  до и от тези страни ще бъдат възобновени. Тази мярка на румънското правителство ще даде възможност търговията и туризма между държавите на Балканския полуостров да вземат глътка въздух. От полунощ до Румъния без карантина могат да пътуват представителите на Австрия, България, Чехия, Кипър, Германия, Швейцария, Гърция, Исландия, Литва, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Норвегия, Словакия, Словения, Унгария.

Страните, които българските граждани могат да посетят още без да попаднат под карантина на влизане в страната или на прибиране обратно са: Сърбия, Естония, Латвия, Словакия, Словения, Хърватия и Черна гора, а от 12 часа на 15 юни към този списък ще се присъедини и съседна Гърция, съобщиха за bgtourism.bg от Външно министерство.

Карантината с Гърция пада в 12.00 ч. понеделник

Пътуването до Турция, Швеция, Албания или Косово все още  ни изпраща в 14-дневна карантина. Официално разрешено е влизането в Босна и Херцеговина, Германия, Нидерландия и Швейцария, но при строги условия – най-често граждани на страните или транзитно преминаващи.

Северна Македония разрешава от утре транзит на туристи

Правителството на Северна Македония разреши транзитното преминаване на туристи като решението влиза в сила от утре, съобщи БТА.

На границата със Северна Македония от българската страна засега за транзитни туристи може да се ползва само граничният пункт Гюешево- Деве баир. Най-често транзит през бившата югорепубрлика се ползва от българи за пътувания към Албания, където е отворен пунктът Кафасан.

Туристите ще могат да останат в страната до 5 часа. Северна Македония ще отвори към Гърция само граничния пункт Богородица – Евзони, а граничният пункт Дойран ще остане затворен.

Македонската агенция МИА съобщи, че правителството на Северна Македония е приело протокол за транзит на туристи на пунктовете: Табановце, Деве баир, Богородица, Кафасан, Блаце и летище Скопие. Транзитът на туристи означава влизане през един граничен пункт и излизане през друг като туристите ще могат да се задържат в страната най-много пет часа. Това ще се потвърждава с декларация, която пътниците ще попълват на влизане в Северна Македония, а след това ще предават на граничната полиция, когато излизат от страната.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията