АТИБ и КБТБ подкрепят протеста на превозвачите
АТИБ и КБТБ подкрепят протеста на превозвачите
Slide
Slide
Slide
Slide

Протестиращите се готвят да подредят стари куфари пред Министерски съвет

София. Национална кръгла маса на тема „Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията COVID-19 в секторите “Автобусен транспорт” и “Туроператорска и турагентска дейност”, ще се проведе на 15 юни – понеделник, от 11 часа. Събитието ще се състои в зала “Диамант” в хотел „ Рамада София”, а организатори са Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българска асоциация на туристическите агенции – БАТА.

Дневен ред

10.00 ч.-11.00 ч.- Регистрация на участниците

11.00 ч.-11.15 ч.- Откриване на Кръглата маса и излагане на проблемите

11.15 ч.-11.30 ч. – Действие на мерките в автобусния сектор /превоз по автобусни линии, международни, случайни и специализирани превози/

11.30 ч.-11.45 ч.- Действие на мерките в туроператорска и турагентска дейност

11.45 ч.-12.15 ч.- Баланс между икономическите и социалните мерки

12.15 ч.-12.30 ч.- Кафе пауза

12:30 ч.–13:00 ч.- Възможности за предоставяне на финансови инструменти за подпомагане на секторите транспорт и туризъм

13.00 ч.–13:30 ч.- Еврофондовете и възможностите за прилагане на грантови схеми в двата сектора

13.30ч.–14:30ч. -Дискусия относно настоящи и бъдещи приоритети и действия на правителството за преодоляване на последствията от пандемията в сектор автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност.

14.30ч.-Закриване на Кръглата маса

Ще присъстват представители на Министерския съвет и на ресорните министерства, както и на ББР и Фонд на Фондовете. Организаторите посочват, че участниците могат да се регистрират на място или на e-mail: kraglamasa2020@gmail.com.

по същото време – протест пред мс

По същото време – на 15 юни от 10 часа е насрочен и протест пред Министерския съвет,  организиран от “Случаен превоз” и припознат от част от превозвачи, екскурзоводи и туроператори, които са на мнение, че мерките не са достатъчно. В социалните мрежи представителите на браншовите организации не са обединени, дори онагледиха липсата на угодия с карикатура, която описва поведението им. “Трябва да се замислим, какво точно искаме да постигнем, да оцелеем и да променим начина на работа в туризма или да се караме и спорим помежду си, с което нищо няма да постигнем. Както виждате диалога е на лице – сега заедно ще поставим сроковете за изпълнението на исканията ни!”, споделят част от екипа на кръглата маса.

Голяма част от представителите на бранша, както и организаторите на кръглата маса, се разграничават от насрочения протест, като виждат в организацията политически и лични мотиви. Те посочват, че има мерки за разрешаване на проблемите, както и че самите проблеми могат да намерят решение в кръглата маса, отколкото на улицата. Има идея участниците в протеста да поставят стари куфари пред Министерския съвет в знак на несъгласие от политиката в туризма.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията