Хисаря. Собствениците на СПА-комплекси и хотели в курортния град Хисаря поискаха подкрепата на държавата и местната власт, за да се справят с финансовата криза след извънредното положение. Поради липсата на приходи и общината е пред финансов колапс.

Повечето от спа хотелите в курорта все още не са отворили поради липса на резервации и клиенти, съобщи БНТ. Заради наложените забрани и ограничения в редица страни, бизнесът в Хисаря тази година ще разчита на български туристи, които ще предпочитат възможностите за почивка и балнеолечение в спакурорта

Николай Крушовски – управител на СПА-комплекс в Хисаря: Ще има все още рестрикции и големи държави като Русия, Англия, където има страхотни проблеми с пътуванията най-вероятно няма да могат да пътуват до България, така че нека да обърнем на спа туризма, който може да понесе, голяма част от тежестта на туризма в България.

Маргарита Куковска – хотелиер: При нас кризата продължава, дори е по-силна в момента, защото много заведения отварят, те имат работна ръка, трябва вече да плащат и заплати, обаче нямат никакви приходи.

Кметът на община Хисаря посочи, че бизнесът вече е поискал финансови облекчения от местната власт.

Инж. Пенка Ганева – кмет на община Хисаря: Но ако ние отменим данък сгради и такса смет на целия туристически бизнес в града, това значи общината изобщо да не може да се справи с положението, защото основно доходите ни са от този бизнес.

Общината е поискала половин милион лева безвъзмездна помощ от държавния бюджет за справяне с кризата. Хотелиерите казаха, че разчитат спакурортът да бъде рекламиран повече в социалните медии.

От министерството на туризма посочиха за БНТ, че мярката предоставяне на ваучерите за хората от първа линия предстои да бъде финализирана като законово решение, но ваучерите ще бъдат за туристически услуги не само за Черноморието, но и за други места.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията

Хотел Радинас Уей Боровец Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA