Slide
Slide

Никозия. Управляващите в Кипър снощи обявиха поетапно разхлабване на ограничителните мерки. Те въвеждат Coronapass (коронапропуск), за да могат хората да посещават заведения, търговски обекти, църкви, спортни зали, магазини и други места, започвайки от понеделник – 10 май.

Полицейският час ще остане в сила между 23:00 и 5:00 ч. – със следните изключения: пътуване до и от работа; посещение на медицински център или болница, аптека или ветеринар за спешни случаи. От началото на следващата седмица няма да е необходимо вече да се изпраща SMS за разрешение преди излизане.

До 12 май: За пристигащите от България в Германия остава изискването за отрицателен PCR тест, електронна регистрация и карантина

Коронапропускът включва три възможности – гражданите да имат отрицателен тест /PCR или бърз/, валиден в рамките на 72 часа, да са ваксинирани с поне една доза 3 седмици по-рано или да са изкарали коронавирус през последните 6 месеца.

Решението на правителството на Кипър за въвеждане в ежедневието на коронапропуск от понеделник, след края на двуседмичната карантина вече предизвиква напрежение сред специалистите и сред гражданите.

Представители на Общокипърската адвокатска колегия и юридически кръгове предупредиха, че мярката е противоконституционна.

Гърция започна активна кампания за привличане на туристи – Мицотакис преговаря с Москва, Теохарис е в Берлин

Събирането в обществени зони като паркове, площади, плажове е разрешено, при условие че не се надвишава 10 души, включително непълнолетни. До 16 май обяди, вечери и други сватбени или кръщелни събития могат да приемат само максимален брой от 10 души, включително непълнолетни. От 17 май нататък подобни събития ще бъдат разрешени само на открито с до 200 души, които трябва да представят Coronapass. Коктейлните партита са забранени. От 1 юни събитията ще бъдат разрешени на закрито с Coronapass.

Казината ще останат затворени до 16 май. От 17 май нататък те ще работят с 30% капацитет до 1 юни, когато той може да се увеличи до 50%. Посетителите трябва да имат Coronapass.

Консулските служби на България в Русия започнаха да приемат документи за визи

Плажовете ще бъдат отворени отново със същите протоколи за здраве и безопасност като миналата година и няма нужда да се представя Coronapass. Такъв няма да се изисква и за екскурзиите сред природата.

Нощните клубове и други подобни места ще останат затворени. Игровите зони, увеселителните и тематични паркове също ще останат затворени до 16 май. От 17 май нататък те могат да възобновят дейностите си на открито, без социални събития като рождени дни.

Отпада карантината за български граждани, пристигащи в Швейцария и Лихтенщайн

Конференциите и изложенията могат да се възобновят от 17 май, при условие че допускат само 30 процента от капацитета на мястото, 50 процента от 1 юни. Участниците ще трябва да представят Coronapass. Къмпинговите зони ще останат затворени. Престоите в хотелите ще бъдат разрешени от 10 май с пропуск.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията