Slide
Slide

Атина. Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис заяви, че Гърция е изградила пет защитни линии срещу коронавируса (Covid-19), за да се отвори безопасно за туризъм тази година.

Продължава обиколката на Хари Теохарис в чужбина, за да насочи вниманието на туристите към Гърция. През изминалия уикенд той бе в Египет, а преди това в Сърбия, Румъния, Кипър, Израел и други държави. Теохарис се среща в родината си с посланици на страни, от които страната му има най-много туристи.

„Голяма част от мерките за безопасност от нашия план за туристическия сезон включват условията за влизане на пътници в Гърция“, каза наскоро министърът в интервю за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung и се позова на петте защитни линии на Гърция.

Египет организира грандиозен парад, премести мумии на древни владетели в нов музей (видео)

Първа линия на защита 

Входът ще бъде разрешен за пътници, които имат удостоверение, че или са били ваксинирани срещу Covid-19, възстановили се от коронавируса или имат отрицателен резултат от PCR тест.

Втора линия на защита 

Гръцките власти ще извършат тестове за вземане на проби на туристи, пристигащи в Гърция от пазари, където наскоро са открити голям брой положителни случаи на Covid-19. Системата EVA на страната ще посочи кои пътници трябва да бъдат тествани при пристигане.

Трета линия на защита

Посетителите, които имат положителен тест за Covid-19, веднага ще влязат в карантина и след това ще се подложат на тест (PCR) за коронавирус.

Четвърта защитна линия 

Гърция има редица общи правила за безопасност, които включват задължително носене на маски, социално дистанциране, ограничения в ресторантите, в автобусите, по време на обиколки и т.н.

Пета линия на защита

Туристите ще бъдат задължени да спазват същите правила като гърците. Ако има задължение за маска за гръцки граждани, същото ще важи и за туристите, независимо дали са били ваксинирани или не.

По време на интервюто министърът каза, че правителството поставя ваксинацията на работниците в гръцкия туристически сектор като приоритет. Според Теохарис туристическите работници ще бъдат ваксинирани веднага след възрастните и високорисковите социални групи. Очаква се Гърция да отвори официално за туристи на 14 май. Както миналата година, всички туристически обекти ще следват строги здравни протоколи.

Дубай изкушава туристите с нов инфинити басейн на близо 300 метра от земята

„Опитваме се да създадем ясни и конкретни условия, така че туристическият пазар да може да се адаптира незабавно и лесно. За Европа и някои пазари с висока степен на ваксинация искаме да отворим още в средата на април. По-нататъшното развитие на отварянето за туризъм зависи от пазара и доколко индустрията е готова … Откриването не зависи от търсенето, което обикновено се случва, а от това кога ще бъдем готови“, каза Теохарис пред Frankfurter Allgemeine Zeitung и публикувано в GTP.

Гръцкият министър също спомена, че ще бъде по-лесно да удължите туристическия сезон заради големия брой ваксинирани до тогава. 

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията