Slide
Slide

Кайро. Египтяните и гостите на Кайро станаха свидетели на историческо шествие на древните владетели на тяхната страна, което мина през столицата.

Спектакълът, който струва милиони долари, транспортира 22 мумии – 18 крале и четири царици. Те бяха по тържествен и грандиозен начин престени от Египетския музей до новото място, на което ще бъдат положени, намиращо се намира на близо 5 км (три мили) от него, съобщи BBC.

При строги мерки за сигурност, прилягащи на тяхната кралска кръв и статут на национални богатства, мумиите бяха преместени в новия Национален музей на египетската цивилизация чрез така наречения Златен парад на фараоните.

Те са били транспортирани с големи фанфари в хронологичен ред на тяхното управление – от Таа II Секененре от Седемнадесетата династия до Рамзес IX, който е управлявал през 12-и век преди Христа.

Една от основните атракции на събитието в събота бе крал Рамзес II, най-известният фараон на Новото кралство, управлявал 67 години и запомнен с подписването на първия известен мирен договор.

Друга е кралица Хатшепсут – която е първата жена фараон. Тя станала владетел, въпреки че обичаите на нейното време били, че жените не стават фараони.

Всяка мумия бе транспортирана чрез украсено превозно средство, снабдено със специални амортисьори и заобиколено от кортеж, включително реплики на конски теглени бойни колесници.

Новите експонати вече ще се помещават в Кралската зала на мумиите, която ще бъде отворена за посетители от 18 април. Залата е проектирана така, че туристите да изпитат илюзията, че са в Долината на царете в Луксор. Отделно, през следващата година, близо до Великите пирамиди в Гиза, трябва да отвори врати нов египетски музей, в който ще се помещава известната колекция на Тутанкамон. 

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията