Поморие. „Поморие – Скритата Перла“ ще бъде излъчен навръх 6-и септември, от 18,40 по БНТ 2.  Това е датата на Съеднинението между новоосвободеното Княжество България и Османската провинция Източна Румелия през 1885-а. Датата е особено важна за поморийци, защото тогава те отново се завръщат в границите на родината. Така Програмният отдел на Националната медия отбелязва този свят за всеки помориец ден. Отделно, Община Поморие организира редица празнични събития през седмицата.

Документалният филм е съвместен проект между Община Поморие и Продуцентска къща. Файв Стар Медиа Груп. Той вече е част от най-популярната рубрика за документални филми на БНТ – „Световните градове на България“.

Свети Андрей Първозвани, първият сред апостолите на Христос, баснословно богатият византиец Михаил Кантакузин, известен и като Сина на Дявола, императрица Зоя Карбонопсина, апостол Петър, самият  Иисус са част от образите, които придвижват сюжета на филма за този уникален черноморски град. Поморие съчетава в себе си класическите образци на древногръцката цивилизация, типичните черноморски традиции в риболова и плажове като от Лазурния бряг.

Като реверанс към традициите, а вероятно и като спомен за посещението на един от онези, които Христос нарича „Солта на земята“, в Поморие е издигнат и единственият музей на солта в Източна Европа. Той е посветен на производството на сол чрез слънчево изпарение на морска вода – методът е известен и като „древна анхиалска технология”, разказва сценаристът Александър Перпелиев /”Градът на живата магия”, „Долина на светци” /. Режисьор е Степан Поляков /”София – историята на Европа”, „Внезапна спирка”, „Няма! Няма да работя!”/, главен оператор е Момчил Александров /”Йога воин”, „Тайната столица”/, композитор Симеон Германов /”Небесния Йерусалим”, “Градът на Живата магия”/. Изпълнителни продуценти са Вивиан Бояджиева и Никол Костова – и двете с десетки филмови продукции зад гърба си. Режисьор по монтажа е новата звезда на София в тази област – Цветелина Василева- Лямова. В ролите са поморийските актьори Петър Граматиков, Коста Самоковлиев, Ян Петров, Атанас Димитров, Константин Каракочев, Георги Каприев, Огнян Вичев.

Поморие би трябвало да е световна атракция. Тук лежат пластове хилядолетна човешка история – духовна и материална, казва режисьорът Степан Поляков. Интервю на Българското национално радио за филма „Поморие – Скритата перла“ с него може да чуете тук.

„Файв Стар Медиа Груп” и БНТ от 6 години работят върху поредицата „Световните граодве на България“. В поредицата са включени български градове, които са променили историята на Европа, а с това и на света. Продукциите са мащабни, включват много исторически възстановки, снима се с най-модерна кинотехника.

Новият популярен документален проект между Файв Стар Медиа Груп и БНТ се нарича „Битките за Европа“

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA