Slide
Slide

Младите хора не могат дори да контактуват, работното им време минава във Фейсбук и интриги

Пловдив. 2 часа във Фейса, 2 часа интриги, 1 час кафе и хапване, 3 часа имитация, че правим нещо и плюене по работодателя. Така се разпределя работното време у нас. Къде е тая безработица, че не мога да намеря ни готвачи, ни сервитьори, ни шофьори, ни чистачки. Защо държавата не праща безработните на курсове по конкретни професии, вместо да плаща помощи, избухна във Фейсбук бизнесменът Себахтин Исмаил.

Той е напълнил страницата си в социалната мрежа с обяви за вакантни позиции в хотелски комплекс и транспортна фирма. Плащам на готвачи 1500 лв., на сервитьорите – 1000 плюс бонуси, 2000 лв. е заплатата на шофьор. Няма хора, коментира пред „Марица“ Исмаил. Дори на административните длъжности идват неподготвени и неграмотни хора, чийто работен ден минава в чата. Младите хора не умеят да контактуват, липсва им възпитание и какъвто и да е етикет, жалва се още предприемачът.

Той е категоричен, че заплатите тук не са по-ниски, отколкото в Германия например, тъй като у нас се работи значително по-малко. Не мога да накарам рецепционист да бъде и сервитьор, въпреки че на рецепцията има 1 час работа и не се уплътнява 8-часов работен ден. В Германия за 8 часа ще съвместява още поне две длъжности, допълва той.

За да промени отношението на нашенците към служебните задължения, държавата трябва да спре да хрантути неработещите и да разреши вноса на кадри от чужбина. Ако това стане, родните готвачи ще разберат, че един техен колега от Турция може да върши работата на 3-4-ма в кухнята, казва още той.

Много са обявените работни места в Бюрото по труда в региона в ресторантьорството, както и други сектори, които от дълго време са незаети. На места, като например новоокритите производства, има голямо текучество, което се дължи на факта, че наетите не се справят с работата, въпреки преминатото обучение, коментираха посредници.

Сподели публикацията