Slide
Slide

Дубай. Над 87% от пътуванията до СПА дестинации в България са свързани с вътрешен туризъм, съобщи в Дубай доц. д-р Румен Драганов. Той посочи, че се очаква вътрешният туризъм в България да удвои интензивността на свободните пътувания през следващите три десетилетия и до 2050 г. вътрешните пътувания да достигнат 38 милиона пътувания годишно или средно 6,3 туристически пътувания на човек, с продължителност на пътуването 2,8 дни. 

В своята презентация днес на световното изложение Експо 2020 в Дубай Драганов открои балнео и СПА възможностите на страната ни в седмицата „Health & Spa“.

„България не само Ви кани да посетите историята на богатата СПА и уелнес традиция, но и предлага модерни СПА и уелнес процедури в среда и инфраструктура, посветени на римските корени: почивка, релаксация и благополучие за тялото и душата. България е и на едно от първите места в света по разнообразие от билки с отлични лечебни свойства. Това огромно богатство от природни фактори, съчетано с модерни хотели и СПА центрове позволява целогодишно лечение и поддържане на здравето. Българските СПА курорти са съчетание от страхотен климат и изобилие от минерални извори“, каза Румен Драганов, който с думите си привлече интереса на присъстващите крайни потребители, журналисти и професионалисти, които имат желание да водят туристи в страната ни.

Експертът каза още, че комбинацията от минерални извори и лечебна кал е благоприятна за оздравяване, възстановяване и почивка през цялата година. „Българските минерални води имат разнообразен химичен състав, минерализация, температура, газове и микроорганизми. България разполага с редица красиви, богато озеленени курорти с ценни минерални води. Разполагат със СПА и физиотерапия, санаториуми, клиники, плажове, басейни и не на последно място – модерни хотели за отдих.

Днес големите балнеоложки центрове са Сандански, Велинград, Хисаря, Кюстендил, Костенец, Девин, Сапарева баня, Вършец и др. Черноморските курорти с богати възможности за СПА, СПА и уелнес туризъм са Албена, Златни пясъци, Ривиера, Слънчев ден, Св. Константин и Елена, Поморие, Созопол, Несебър и др. Богати възможности за цялостно лечение и отдих има в планинските курорти Боровец, Банско, Пампорово и др. Великолепната природа, чистият въздух, минералните води са тяхното безценно богатство. Основният и много важен фактор са климатичните условия. Приятен и здравословен климат през цялата година. Сред първите в Европа по богатство и разнообразие на хидротермални води и органична климатотерапия“, с тези думи експертът още повече грабна вниманието на присъстващите.

България е част от туристическите дестинации с печат за пътуване за безопасност и хигиена, според изявление на Световния съвет за пътуване и туризъм (WTTC) от 2020 г., допълни Драганов. 

„Много български градове са признати за СПА дестинация, тъй като преди близо 2 300 години са били посещавани от траки, римляни и всички по здравословна причина, а чистият освежаващ въздух както винаги е бил използван като климатична терапия. Повечето от посетителите (около 72% от всички посетители годишно) днес посещават българското Черноморие през лятото. Слънчеви дни, топла и безопасна вода и много атракции направиха сезона много популярен за всички възрасти.

Около 350 туроператори от Европа и света се състезават за довеждане на туристи, предимно с чартърни полети до Слънчев бряг, Златни пясъци, Албена и повечето от 50-те много популярни градове и села по морския бряг. Има много възможности за пътуване, но най-важното е, че България е много безопасна дестинация за пътуване“, посочи в своята презентация Румен Драганов, който представи големите възможности за привличане на гости, които търсят целогодишен висококачествен туризъм в страната ни. 

Сподели публикацията