Констанца (Румъния), снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Още три европейски държави актуализираха режима за влизане в страните си от 1 февруари, съобщиха от Министерството на външните работи. Това са Румъния, Дания и Финландия.

Дания

Считано от 01 февруари 2022 г., Дания облекчава режима за влизане в страната за чужди граждани, както следва:
• Лица с валиден сертификат за одобрена от ЕС/СЗО ваксина или за преболедуване могат да влизат в Дания без ограничения, независимо откъде пристигат.
• Лица, пътуващи от страна в ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване, са задължени да се тестват до 24 часа след пристигане в Дания, освен ако не покажат резултат от предварително направен PCR (валиден до 72 ч.) или бърз антигенен тест (валиден до 48 ч.). Лицата, които желаят да се тестват в Дания, могат да го направят безплатно в тестов център по избор след регистрация на сайта covidresults.dk. Деца до 15-годишна възраст са освободени от условието за тестване.
• Лица, пътуващи от страни извън ЕС/Шенген, които нямат сертификат за ваксина/преболедуване, трябва да проверят дали страната им е категоризирана като рискова или високорискова. Лицата, пристигащи от рискови страни, са длъжни да се тестват до 24 часа след пристигане в Дания. Лицата, пристигащи от високорискови страни, са длъжни да се тестват и самоизолират. Списъкът с рискови и високорискови страни е в процес на обновяване, актуална информация може да бъде намерена на английски тук: https://en.coronasmitte.dk/
Цялата налична информация може да намерите на:
https://www.mfa.bg/bg/covid19map/Europe/denmark
При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: +45 39630001, +45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: +45 41 276251.
Ел. адрес: Embassy.Copenhagen@mfa.bg

От днес зелените сертификати важат за 9 месеца, ако с тях се пътува в ЕС

Румъния

От 1 февруари 2022 г. се актуализира режимът за влизане в Румъния във връзка с COVID-19:

  • Пристигащите в Румъния следва да представят документ за завършена схема на ваксинация, за преболедуване или за отрицателен резултат от PCR тест. Поставянето на ваксината, преболедуването или отрицателният резултат от PCR тест се доказват с цифров COVID сертификат на ЕС или, в случай че лицето пристига от държава, чиито власти не издават документи, съвместими с тези сертификати – със съответния документ на хартиен или електронен носител на езика на съответната държава и на английски език. Лицата, които не представят такъв документ, подлежат на 5-дневна карантина;
  • Отпада класификацията на държавите по цветови зони и други признаци, изискванията се отнасят за пристигащите в Румъния независимо откъде пътуват;
  • Запазват се основните категории лица, от които не се изискват документи за COVID-19 и не подлежат на карантина при влизане в Румъния (изключенията), включително деца до 12-годишна възраст, шофьори на тежкотоварни камиони и автобуси, трансгранични работници, транзитно преминаващи и др.
  • Остава изискването за попълване на Електронен формуляр за влизане в страната (Passenger Location Form-PLF) за всички влизащи или преминаващи през Румъния.

При нужда от съдействие българските граждани могат да се обръщат към: посолството на Република България в Букурещ на телефон: +40 21 230 21 50; +40 21 230 21 59 и на мейл Consular.Bucharest@mfa.bg

От 1 февруари: Облекчават се мерките за влизане в България (заповед)

Финландия

Считано от 1-ви февруари 2022 г., властите във Финландия въвеждат облекчен режим при пътуванията до страната. Всички лица, пристигащи във Финландия от държави членки на Европейския съюз (ЕС) – в т.ч. и от Република България, или от страни, принадлежащи към Шенгенското пространство, трябва да представят един от следните документи:
• сертификат за завършена ваксинация;
• сертификат за преболедуване от COVID-19 в рамките на последните 6 месеца;
• негативен тест за COVID-19, направен в рамките на 72 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).
Лицата, които не предоставят един от посочените документи, се насочват за тестване на място при влизане в страната.
Изискванията важат за всички лица, родени до 2006 г. включително.
От същата дата при пътуванията от страни извън ЕС или Шенгенското пространство, трябва да се представят сертификат за завършена ваксинация или сертификат за преболедуване от COVID-19 в рамките на последните 6 месеца, наред с негативен тест за COVID-19, направен в рамките на 48 часа преди влизане в страната (PCR или антигенен тест).
Изискванията важат за всички лица, родени до 2006 г. включително, като не се отнасят за финландски граждани, постоянно пребиваващи във Финландия чужденци или лица, чието влизане е по неотложни причини.

Подробна информация за граничния контрол по границите на Финландия, свързана с ограниченията във връзка с COVID-19, е налична на страницата на Финландската гранична полиция:
https://raja.fi/en/guidelines-for-border-traffic-during-pandemic.

При нужда от съдействие българските граждани в Република Финландия могат да се обръщат към българското дипломатическо представителство в гр. Хелзинки на следните телефонни номера +358 9 458 40 55, +358 9 458 40 35, както и дежурен телефон в извънработно време: +358 44 055 0547. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Helsinki@mfa.bg.

 

Сподели публикацията