Slide
Slide

Шумен. Експерт на РИОСВ – Шумен извърши извънредна проверка по подаден сигнал на дежурния телефон  за розов пеликан със счупено крило. Птицата е била намерена от граждани в близост до магистралата край Каспичан и транспортирана до ветеринарна клиника в Нови Пазар, откъдето е получен  сигналът в екоинспекцията. При прегледа на птицата ветеринарните лекари не са забелязали видими външни наранявания, но едното му крило е било увиснало и пеликанът не е можел да лети.
Същият ден птицата е транспортирана за лечение в Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани” в Стара Загора, където е установено, че по пеликана е стреляно с пушка, след като в крилото са намерени 2 сачми.
От 1962 г. розовият пеликан е защитен вид, включен в Червената книга (1985) като изчезнал. Среща се в езерата край Бургас и резервата „Сребърна“, където има малка колония. Пеликаните пристигат на река Дунав в края на март или началото на април и си тръгват от септември до края на ноември. Обитават сладководни езера и блата с обширни тръстикови масиви, язовири и микроязовири, рибарници и рибовъдни стопанства.

Сподели публикацията