Златното момиче на Варна София Иванова спечели Детската “Мелодия на годината”
Златното момиче на Варна София Иванова спечели Детската “Мелодия на годината”
Slide
Slide
Slide
Slide

Над 120 деца участваха в конкурса в НДК

София. Далеч след първата обявена дата отлаганият Национален конкурс „Детска мелодия на годината” най-сетне  се състоя  в зала 1 на НДК. Над 120 деца, селектирани за участие и представяне на 14 – те песни финалисти изпълниха най-голямата концертна сцена в България с иначе доста постна сценография, осветление и както се оказа по-късно – с конгресно озвучаване. Може би това е била причината пред експертното и детското жури всички участници да се представят на пълен плейбек. Това не намали вълненията на родители и гости в залата, не намали и старанието на чистите детски души да се притесняват, да се стараят, да бъдат толкова артистични.

Явно липсата на спонсори и подкрепата на институции са оказали много голямо влияние в организацията на този иначе толкова прекрасна идея. Все пак победителите се откроиха и наистина доказаха, че творческите екипи са работили здраво.

Композиторът Димитър Гетов, текстописецът Живко Колев и едно наистина прекрасно изпълнение на талантливата варненска ученичка София Иванова, с беквокално участие на великата Янка Рупкина, спечелиха първо място с песента „Искам да полетя”.  Председателят на експертното жури, големият български композитор  Вячеслав Кушев сподели, че песента е била безспорен фаворит през цялото време и заслужено е спечелила първа награда.

В залата бързо се разнесе слуха, че варненката е печелила всички конкурси, на които се е явявала независимо в коя държава е било това.

Впечатляващо и категорично се открои още една песен, чийто екип също демонстрира  класа както в музицирането, така и в изпълнението . Дуетът, сформиран от организаторите, от две талантливи деца от два различни града – Валя Нушева от София и Камен Костадинов от Кюстендил, които представиха песента на Биляна Ангелова – музика и текст, аранжимент на Алекс Нушев „Слънце от звезди”.

Оказа се, че със същия брой точки се е класирала също на второ място на още една много професионално подготвена песен на композитора Светослав Лобушки по текст на Христина Димова и прекрасно изпълнена от две момичета с много характерни гласове и събрани също специално за дуета – Александра Георгиева и Александрина Механджийска.

До края на списъка с наградените всички деца чуха имената си, получиха и лакомства, но награждаването беше пълен хаос, а воденето абсурдно.

Дано се сбъдне благословията на Светия Синод, силно подкрепящ конкурса – да са живи, здрави и все по-талантливи българските деца-таланти. Дано да се развие и разработи много по-професионално от организационна и творческа гледна точка тази наистина добра идея, за осъществяването, на която трябват не само можещи хора, но и много повече пари и медии.

Заслужава си.

Сподели публикацията