Slide
Slide

Здравейте, приятели на BGtourism.BG!
Рецепта №3 от нашата нова рубрика „В неделя е време за …“ е тук. Често хората се чудят какво да приготвят за закуска, обяд или вечеря. Питат приятели или търсят рецепти. Ние ще ви подготвяме за последния ден от седмицата, като помагаме в избора. Заедно с шеф Антон Димитров ние вече Ви предлагаме традиционни рецепти или интересни предложения от най-новия свят на кулинарията. Решихме да поставим началото с млад готвач, като подкрепим неговите възможности. В неделя е време за …. релакс, а защо не и да си подарим вкусни моменти, като се развихрим в своята кухня.

Миди сенжак със тигрови скариди в сос от пушени домати с черен шоколад

Необходими продукти за 6 порции:

6 бр. Миди сенжак
18 бр. Тигрови скариди
250 гр. Чери домати
145 гр. Масло
12 бр. Аспержи
1 бр. Авокадо
1 бр. лимон
80 гр. Ориз басмати
260 мл. Вода
10 гр. Настърган черен шоколад
Сол
Бял пипер

Начин на приготвяне:

В малка тенджера се смесват ориза и 160 мл. Вода. След това се слага на котлона и се готви 15 минути, след което се премахва от котлона и се остава под затворен капак за 5 минути. След готовност се овкусява със сол и бял пипер.
Чери доматите се опушват, след което директно се блендират заедно с 125 гр. масло и се овкусяват със сол и бял пипер.
Авокадото се обелва и се блендира заедно със 100 мл. вода и лимонов сок до получаване на гладко пюре, след което се поставя в малко шишенце (биберон).
Аспержите се почистват и обелват след което се бланшират в подсолена вряща вода за 1 минута.
Тигровите скариди и мидите сенжак се почистват и се изсушяват със хартия, след което се овкусяват със сол и бял пипер. Тигровите скариди се готвят в сгорещена мазнина за по 30 секунди от всяка страна, а мидите сенжак за по 1 минута на страна, след което се снема от огъня, добавя се 20 гр. масло в тигана и мидите сенжак се обливат със разтопеното масло.

Начин на сервиране:

За добра презентация ви препоръчвам дълбока чиния. Сосът от пушените чери домати се изсипва в средата на чинията, оризът се оформя в кръгла форма и се поставя в центъра на чинията. Поставяте 1 мида сенжак отгоре оризът и 3 бр. скариди разпределени равномерно около ориза. Разпределяте 2 броя аспержи в средата на чинията и украсявате със пюрето от авокадо. Поръсвате сосът с малко черен шоколад.

Шеф Антон Димитров

abmdimitrov@gmail.com, Следвайте Антон Димитров в Инстаграм

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!

 

Сподели публикацията