Снимка Руслан Йорданов

Букурещ. Румънски медии публикуват поредица от целенасочени статии срещу българския туризъм. Последната негативна публикация е от 23 юли – 22.30 часа, в онлайн изданието на вестник Адевърул, в която румънски туристи се оплакват от ваканцията си в страната ни. Заглавието е Почивка в ада, пет звезди в България: „Спалното бельо беше изгнило, изгониха ни от хотела през нощта!“. Историята е отразена едностранно, представено е само мнението на туристите без да са потърсени представителите на хотела. Гостите от Румъния са направили своята резервация за хотел на Елените чрез Booking.com.

Те са били възхитени от живописните картини и обещанията за луксозно настаняване с включено изхранване и достъп до плажа. Туристите са платили 2 800 леи за три нощувки. „Нищо от обещаното в Букинг не е на място! Пълна катастрофа, хотелът е в разруха. Аква паркът изобщо не работи, въпреки че никъде не се споменава, няма снек бар, няма бар на плажа, където да си налееш вода, за да стигнеш до хотела се минава през шубраците, а този хотел, който претендира да е 5 звезди, е максимум 2!“, жалва се във фейсбук страницата „Пътуване в България“ възмутената туристка от Румъния, която е преживяла кошмара.

Историята й бързо е забелязана от румънското издание, което продължава разказа на гостенката така: „В стаята, където беше изключително горещо, имах проблем с климатика. Цял ден се оплаквахме, чак вечерта в 19 часа някой ни обърна внимание. Отговорът беше, че нищо не може да се направи, да спим на отворен прозорец, че нямат друга стая да ни дадат. Казах, че ние не сме виновни за нередностите на хотела и че не е нормално да се стои при такива условия, а управителят безгрижно ни каза да спим на отворен прозорец, при положение, че стаята е на приземния етаж, без дори комарник”. Но истинските проблеми са започнали, когато туристите са отказали да останат при тези условия и са поискали парите си за настаняването обратно. 

„Мениджърът каза да говоря с Booking.com, че само те могат да ни върнат парите или да ни преместят в друг хотел. Докато се опитвах да разреша проблема с Booking по телефона, мениджърът анулира резервацията и на практика ни изгони от хотела! Часът е 01:28 и ние сме на път за Букурещ, защото Booking не може да върне парите веднага, за да можем да си позволим да отидем в друг хотел. Една дума за този хотел и кой го стопанисва: отвратително!“, казва жената, която се събуди с багажа си на улицата и почивката й е провалена. Жената, преминала през това ужасно преживяване, публикува и снимки на старото спално бельо с дупки и пълните с прах и паяци ъгли в 5-звездните стаи. Представителите на сайта за настаняване обещаха, че румънското семейство ще получи парите обратно до 14 дни, но никой няма да може да ги компенсира за унижението, на което са били подложени, и за пътя, който са извървели напразно.

Екипът на Bgtourism.bg се свърза с Елисавета Бояджиева, която е комплексен управител на хотела. Ето какво сподели тя за случая: „Румънските туристи пристигнаха през деня и имаха претенции за стаята си. Казах им, че може да предложим на следващия ден вариант за настаняване в друго помещение, защото всички стаи бяха заети. Те отказаха, държаха се арогантно и отправяха заплахи. Искаха веднага да си получат парите. Резервацията им беше анулирана без наказателна нощувка. Относно парите – те по никакъв начин не са ощетени от нас, ще си ги получат от Букинг. С действията си обаче уронват престижа не само на хотела, но и на българския туризъм“.

Същото издание, но 5 седмици по-рано – на 18 юни, излиза с публикацията Почивка в България, кошмар за румънка. От пристигането в хотела – директно на болничното легло. „Адевърул“ отново споделя историята само на туристката!

Ето какво се казва в публикацията: Ваканционният сезон едва е започнал, а първите „истории на ужасите“ вече започват да се появяват. Румънка разказа във Фейсбук какво се е случило в България, където е била на почивка със съпруга си. Кошмарът, през който преминаха, завърши в болницата, след като получиха хранително натравяне. И това в четиризвезден хотел, както става ясно в коментарите. Жената изрази разочарованието си и каза, че не препоръчва тази дестинация за почивка. Тя също казва, че никога повече няма да стъпи там. „Бях на почивка в хотел **** и от там отидох направо в болницата. Лежах в болница за инфекциозни заболявания, съпругът ми имаше по-леки симптоми“, написа Александра в социалните мрежи. „Заключение: гастроентероколит с ехо. Всеки ден храната им беше недостатъчно сготвена, а един ден дори филтрите им за вода не работеха, защото също имаше странен вкус“, каза тя, като посочи, че няма да отиде отново там.

През последните години социалните мрежи и много издания отделят специално внимание на негативни коментари на румънски туристи за ваканцията си в България, медиите сега публикуват и статии за скандала с рибай стека у нас. Скандал в България, след като семейство плати над 300 евро за 3 пържоли във Варна – това пише румънското издание Wall Street, което подробно разказва преекспонираната вече в страната ни история. Никъде в публикацията не се уточнява, че клиентите на заведението са си поръчали рибай стек, а не обикновена пържола. 

Прави впечатление, че посолството на България излиза с насрещни статии с позитивна информация за страната ни, дават се интервюта, организират се информационни турове за журналисти и се предлага пълна подкрепа на туристите за съдействие при всякакви проблеми, но кампанията срещу родния ни туризъм продължава и не е от това лято, а през последните години. В същото време Гърция, Турция и други държави влагат милиони евро реклама в медиите на румънски пазар, за да може да присъстват повече с позитивни новини. Съседните ни държави привличат румънските туристи и с повече чартъри.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA